Προκαταρκτική έρευνα για τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων ΜΜΕ

Προκαταρκτική έρευνα για τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων ΜΜΕ

Στη Βουλή το έγγραφο του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου.

Ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, διαβίβασε στη Βουλή το έγγραφο του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Μέσω αυτού, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώνει τη Βουλή ότι με αφορμή την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου ζήτησε εγγράφως από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τη διενέργεια έρευνας προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως. Σε απαντητικό έγγραφο του κυρίου Νικολούδη προς τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής που είχε υποβάλει σχετική ερώτηση,
επισυνάπτεται το έγγραφο που είχε στείλει ο κ. Νικολούδης στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις 6 Μαρτίου, στο οποίο ανέφερε ότι στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου γίνεται λόγος για πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες, εάν επιβεβαιωθούν, συγκροτούν την έννοια αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων, και παρακαλούσε για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες.

Στην απαντητική επιστολή επισυνάπτεται και έγγραφο του αντιεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη, στις 11 Μαρτίου, με το οποίο ζητούσε να διενεργήσει αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως.

Στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου είχε επίσης απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών επισήμανε:

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης».

«Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ’όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνιζε ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων».

«Καθίσταται σαφές ότι σκοπός μας είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο της ενημέρωσης, όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας».