Προς αναβολή το άνοιγμα τις αγοράς ως τα τέλη Μαρτίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσο τα καθημερινά κρούσματα δεν δείχνουν τάσεις μείωσης, τόσο απομακρύνεται το σενάριο που είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη.

Με τον αριθμό των καθημερινών νέων κρουσμάτων να κινείται ακόμη και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3.000, οι κυβερνητικές αναγγελίες για άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου ίσως δεν πραγματοποιηθούν τελικά.

Μετά τη χθεσινή του δήλωση για άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του SMS και χρονικό περιορισμό για κάθε έξοδο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επανήλθε με νέες σημερινές δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται»».

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και εκείνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν την άρση του lockdown σε 3+2 φάσεις. Το 13032 είναι έτοιμο και όταν αξιοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι θα στέλνουν κενό SMS προκειμένου να λάβουν απαντητική επιβεβαίωση. Το SMS θα διαρκεί τρεις ώρες και θα μπορεί να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σε αυτή αναφέρθηκαν και ειδικοί, με τον καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο να σημειώνει ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού, προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει. «Από την άλλη, τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν, δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Τέλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης τόνισε, επικαλούμενος τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ, ότι δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα για τον κορωνοϊό και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.