Προς κατάργηση η έκπτωση συνέπειας 10% στη ΔΕΗ, για τη διάσωση της επιχείρησης

Προς κατάργηση η έκπτωση συνέπειας 10% στη ΔΕΗ, για τη διάσωση της επιχείρησης
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, βρίσκεται ανάμεσα στα εξεταζόμενα μέτρα για τη διάσωση της δημόσιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται το μπόνους της μείωσης που δίνεται σε όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος να καταργηθεί, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ψαλιδιστεί κι άλλο.

Με την κατάργηση ή τη συρρίκνωση της έκπτωσης, η εταιρεία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά της έως και 180 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κεντρικός στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας είναι η τελική αξία του λογαριασμού (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να μη μεταβληθεί, παρά τις όποιες μεταβολές αποφασιστούν στις τιμές της κιλοβατώρας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας πως στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της δημόσιας εταιρείας αναζητούν επειγόντως 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να σταθεί όρθια για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Ανάμεσα στα μέτρα που δρομολογούνται είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος (ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού) προκειμένου η επιχείρηση μετά από πέντε χρόνια να αρχίσει να έχει πάλι έσοδα.

H απάντηση της ΔΕΗ για την επιλογή νέου πρόεδρου

Απάντηση για τον τρόπο εκλογής πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου δίνει σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ στον απόηχο των αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ και σχετικών δημοσιευμάτων.

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, μετά την μεταβίβαση του 34% των μετοχών της επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ δεν τυγχάνει πλέον εφαρμογής το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου περί της εκλογής Προέδρου ή Διευθύνοντος Συμβούλου.  Σημειώνει δε ότι αυτό συνέβη και κατά την περίπτωση της επανεκλογής του κ. Παναγιωτάκη το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του εξαπέλυσε πυρά για την επιλογή του νέου επικεφαλής, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε σεβαστός ο σχετικός κανονισμός της Βουλής.

«Ερωτηματικά δημιουργεί η επιλογή της Κυβέρνησης να μην τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 49Α) για τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ. Καλυπτόμενη πίσω από τον Νόμο 4389/2016 για την ΕΔΗΣ, παραβιάζει τον κανονισμό, υποτιμώντας και μη αξιοποιώντας τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, που θα ενίσχυε τη λειτουργία της ΔΕΗ και της νέας διοίκησης» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.