Προς λουκέτο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

Προς λουκέτο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

Μια ακόμη βαριά εγχώρια βιομηχανία λυγίζει από το ενεργειακό κόστος και τη μείωση της ζήτησης.

Ίδια τύχη με τη Χαλυβουργική φαίνεται ότι θα έχει και η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, αφού σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο , απολύοντας και τους 108 εργαζομένους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Τα Νέα, κατά τη συνάντηση που είχε χτες η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος με το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, το ενημέρωσε ότι θα καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, η κοινοποίηση των οποίων ξεκινά από σήμερα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μάλιστα, η κυβέρνηση, πιθανώς και αύριο, πρόκειται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, που θα περιλαμβάνουν από εκπτώσεις στο ρεύμα για όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν κάποιες ώρες της ημέρας, μέχρι μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ, προκειμένου οι εκπτώσεις να μετακυλιστούν στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Αργοσβήνει η ιστορική «Χαλυβουργική»

«Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην παρουσίαση του νέου πλαισίου για την αδειοδότηση επιχειρήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος παραμένει επί δύο σχεδόν χρόνια κλειστό, με το προσωπικό του να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Την απόφαση της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος να προβεί σε διαδικασία απολύσεων υπαγορεύει η τεράστια μείωση της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα στην εγχώρια αγορά και η αδυναμία εξαγωγών σε χώρες με ζήτηση, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η βιομηχανία είχε επιχειρήσει τα προηγούμενα χρόνια να κάνει εξαγωγές, ωστόσο το υψηλό κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και η υπερφορολόγησή της, τα καθιστούσαν μη ανταγωνιστικά.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Χαλυβουργική έθεσε σε διαθεσιμότητα το 80% του προσωπικού της, δηλαδή 200 σε σύνολο 263 ατόμων, το σωματείο των οποίων ενημερώθηκε χτες από τη διοίκηση πως μετά την ημερομηνία αυτή «ίσως να μπει και λουκέτο».

Διαβάστε ακόμη: Κραυγή αγωνίας από τη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος