Προς μια πιο «πράσινη» βιομηχανία της μόδας πιέζουν οι καταναλωτές

Προς μια πιο «πράσινη» βιομηχανία της μόδας πιέζουν οι καταναλωτές
epa05173556 A model presents a creation of designer Anya Hindmarch during the London Fashion Week in London, Britain, 21 February 2016. The Fall/Winter 2016 collections are presented from 19 to 23 February. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πίεση προς τα εμπορικά σήματα μόδας να υιοθετήσουν πιο οικολογικές πρακτικές δεν προέρχεται μόνο από κυβερνήσεις αλλά και από καταναλωτές, και ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις γενιές των millennial και των Gen Z, οι οποίοι απαιτούν πιο βιώσιμα προϊόντα.

Στη φετινή σύνοδο του G7 στο Μπίαριτζ, 32 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της μόδας υπέγραψαν ένα σύμφωνο που αφορά την επίδραση του κλάδου στο περιβάλλον.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πίεσε υπέρ του συμφώνου τον Απρίλιο, όταν και ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού brand πολυτελείας Kering να συνασπίσει τις εταιρείες μόδας ώστε να δεσμευτούν υπέρ του περιβάλλοντος.

Η πίεση προς τα εμπορικά σήματα μόδας να υιοθετήσουν πιο οικολογικές πρακτικές δεν προέρχεται μόνο από κυβερνήσεις αλλά και από καταναλωτές, και ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις γενιές των millennial και των Gen Z, οι οποίοι απαιτούν πιο βιώσιμα προϊόντα. Αυτό επιβεβαίωσαν αντιπρόσωποι της Kering, της Nike και της Esquel Group σε πάνελ στο Global Sustainability Forum (Παγκόσμιο Φόρουμ Αειφορίας) που διοργάνωσε το Fortune στο Γιουνάν της Κίνας.

Οι ηγέτες της μόδας τόνισαν την επίδραση των καταναλωτικών προσδοκιών στις αποφάσεις των εταιρειών να μεταβούν προς μια πιο αειφόρα επιλογή προμηθευτών και παραγωγή εν γένει.

Σύμφωνα με την Dee Poon, γενική διευθύντρια εμπορικών σημάτων και διανομής στην Esquel Group, ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουν στους εαυτούς τους τα fashion brands είναι «Πώς κάνουμε ‘σέξι’ το να αγοράζει κάποιος λιγότερα;».

Η Esquel λάνσαρε ένα «μινιμαλιστικό» brand με περιορισμένο αριθμό κομματιών σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές να παράγουν λιγότερα απορρίμματα και να μην έρχονται αντιμέτωποι με την «κούραση της απόφασης» που έρχεται από τις υπερβολικά πολλές επιλογές.

Ο επικεφαλής αειφορίας της Nike, Noel Kinder, αναφέρθηκε στα παπούτσια στο πόδι του για να υπογραμμίσει τι κάνει η εταιρεία για να γίνουν τα προϊόντα της πιο αειφόρα, ανταποκρινόμενη στις καταναλωτικές απαιτήσεις.

Η αερόσολα σε αυτό το παπούτσι γίνεται από 75% ανακυκλωμένο περιεχόμενο» είπε ο Kinder. Η εκ νέου χρήση παλαιών υλικών είναι κομμάτι της πρωτοβουλίας κυκλικού σχεδιασμού της Nike, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση, την επανάχρηση, και την επιδιόρθωση, αντί για τη δημιουργία νέων προϊόντων και το πέταμα των παλαιών.

Ο Kinder τόνισε ότι οι πρακτικές αειφορίας της Nike δεν αντιβαίνουν στα επιχειρηματικά της συμφέροντα. «Υπάρχει κάτι πιο καπιταλιστικό απ’ το να χρησιμοποιείς τα απορρίμματά σου ως πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν;» κατέληξε.