Προς νέο ναυάγιο για το ΕΣΡ

Προς νέο ναυάγιο για το ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

H νέα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα δύσκολα θα έχει θετική κατάληξη.

Η κυβέρνηση πρότεινε το Σάββατο τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για πρόσωπο που η ΝΔ δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο κ. Πολύδωρας μετέβη νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την «τιμητική πρόταση», είπε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Δήλωσε άγνοια για το αν ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπό του, ενώ σχετικά με τις αναφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε «επικοινωνιακά παιχνίδια», απάντησε: «Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως.»

Συμπλήρωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόθεση να εκθέσει τις σκέψεις του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. «Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ» αναφέρει.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο Βύρων Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει την ηγεσία του ΕΣΡ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ανακοίνωσε μάλιστα νομοθετική ρύθμιση, τη Δευτέρα, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται δείχνει πως η νέα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα με στόχο τη συγκρότηση του ΕΣΡ δεν θα έχει και πάλι θετική έκβαση.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο το Ποτάμι όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζουν πως δεν θα υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη επιλογή.