Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός, απειλεί εισοδήματα και… κουμπαρά

Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός, απειλεί εισοδήματα και… κουμπαρά
Folded twenty euro bill sticking out of piggy bank (Photo by Matthieu Spohn / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Η αναζήτηση λύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από ΕΚΤ - Ανακοινώσεις αύριο από Ελλ.Στατ..

Με ώθηση κυρίως από τις υψηλές τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός οδεύει σε νέα επίπεδα ρεκόρ «ψαλιδίζοντας» τα διαθέσιμα καταθετών οι οποίοι στο τρέχον περιβάλλον δεν διατηρούν πολλές ελπίδες για ανάκαμψη αποδόσεων από την δρομολογούμενη αύξηση των επιτοκίων.

Σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά ενώ ο πληθωρισμός απομειώνει την αξία των αποταμιεύσεων, πέρα από την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αυτό βέβαια αφορά περίπου τρεις στους δέκα καταθέτες που κατέχουν και τη μερίδα του λέοντος των καταθέσεων ιδιωτών στη χώρα, με υπόλοιπα περίπου 135 δισ. ευρώ το 2021.

Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή, 8 Απριλίου, η Ελλ.Στατ. ανακοινώνει στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο, καθώς και για τον Εναρμονισμένο Δείκτη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο κινήθηκε με αυξητικό ρυθμό 8%, έναντι 7,5% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπάρχουν σχέδια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως ανέφερε χθες στο forum των Δελφών ο Philip R. Lane, Επικεφαλής Οικονομολόγος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό που αυξάνεται για εγχώριους λόγους και σε αυτόν που καθοδηγείται από εισαγόμενες αιτίες με διεθνές αντίκτυπο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η πανδημία.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει εναλλακτικές στον τομέα της ενέργειας. «Υπάρχει plan Β αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού και για την αναθεώρηση των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Boris Vujcic σημείωσε ότι υπήρχαν από νωρίς δείγματα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι υψηλότερος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα της ενέργειας «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», δεδομένου ότι η παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν έχει ακόμα μειωθεί παρά τα προβλήματα.

Εντωμεταξύ, υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε η Ελένη Λουρή, πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά την άποψή της η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να μην προσποιείται ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο. Γι’ αυτό τον λόγο εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενδεχομένως 1% ή 2%. Από την πλευρά του, ο Gabriel Glöckler, Senior Manager (Principal Adviser), Directorate General Communications της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι υπάρχει εντολή να διατηρείται η σταθερότητα των τιμών σε όλη την ευρωζώνη. Σημείωσε το στόχο να επιτευχθεί ένας πληθωρισμός γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα, επισημαίνοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ.

Εν κατακλείδι, οι νομισματικές αρχές προτεραιοποιούν την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη.