Προς πώληση οι προσωπικές πληροφορίες για την υγεία σας!

Προς πώληση οι προσωπικές πληροφορίες για την υγεία σας!

Τα Μεγάλα Δεδομένα γνωρίζουν αν είστε άρρωστος, κουρασμένος και με κατάθλιψη.

Από τις ασθένειες που καταπολεμάτε μέχρι τα χάπια που παίρνετε, οι προσωπικές πληροφορίες για την υγεία σας μπορεί να είναι προς πώληση. Αυτό συμβαίνει γιατί μερικοί πωλητές δεδομένων συλλέγουν πληροφορίες για τις αναζητήσεις που κάνετε στο Διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, τα προϊόντα που αγοράζετε και τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσουν λίστες καταναλωτών που έχουν προβλήματα υγείας ή ασθένειες.

Στη συνέχεια πωλούν τις πληροφορίες αυτές στις άλλες επιχειρήσεις.

Ο διαβήτης, η κατάθλιψη, ο έρπης, οι μυκητιάσεις, η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια είναι μόνο μερικές από τις εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για τις οποίες υπάρχουν λίστες καταναλωτών.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία ορίζει ότι οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρνηθεί κανείς μια θέση εργασίας ή ασφαλιστική κάλυψη. Αλλά λόγω της ελλιπούς διαφάνειας σχετικά με το ποιός αγοράζει και χρησιμοποιεί αυτές τις λίστες, οι νομοθέτες και οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για άλλους δυνητικά επιβλαβείς τρόπους με τους οποίους οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Για παράδειγμα, ενώ ένας κατάλογος «διαβητικών» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν κατασκευαστή τροφίμων για να προσφέρει κουπόνια για προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ο ίδιος κατάλογος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μια ασφαλιστική εταιρεία για να χαρακτηρίσει τον καταναλωτή ως υψηλότερου κινδύνου, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές σε μια πρόσφατη έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου.

Η εταιρεία δεδομένων Paramount Lists πωλεί μια λίστα των «πασχόντων από κατάθλιψη» που βασίζεται σε φάρμακα που λαμβάνουν οι πάσχοντες, όπως το Zoloft ή το Prozac. Η εταιρεία διαφημίζει ότι οι καταναλωτές πιθανόν «ενθαρρύνονται να αλλάξουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τα προϊόντα που αγοράζουν,» που τους καθιστά ώριμους για διαφημιστικές προσφορές.

Η Paramount παρέπεμψε στην Direct Marketing Association για σχόλια.

Μια άλλη εταιρεία, η Great Lakes List Management, έχει μια λίστα των νοικοκυριών όπου ζουν ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer. Ο κατάλογος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από «μια φαρμακευτική εταιρεία που προσφέρει νέα φάρμακα.» Η Great Lakes List Management δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Πολλοί καταναλωτές υποθέτουν ότι οι ιατρικές πληροφορίες τους προστατεύονται από αυστηρούς ομοσπονδιακούς νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής για την υγεία – που ονομάζεται Νόμος Φορητότητας Ασφάλισης Υγείας και Ευθύνης, ή HIPAA.

Ωστόσο, ο HIPAA ισχύει μόνο για «οντότητες που έχουν κάλυψη» – δηλαδή το γιατρό σας, το ιατρικό σας πρόγραμμα και κάθε υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης που επεξεργάζεται ιατρικές πληροφορίες ή τα στοιχεία χρέωσής σας. Αυτό σημαίνει ότι η ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό ιστορικό σας που έχει ο γιατρό σας ή το τοπικό φαρμακείο προστατεύονται.

Ας υποθέσουμε ότι γυρίζετε στο σπίτι μετά από την επίσκεψη στο γιατρό σας και επισκέπτεστε διάφορες ιστοσελίδες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διάγνωση ή εγγράφεστε σε μια ιστοσελίδα που προσφέρει online υποστήριξη. Ή μπορεί να συμπληρώσετε μια έρευνα σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε με την ελπίδα να έχετε έκπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ή αγοράζετε φαρμακευτικά προϊόντα δίχως συνταγή που σχετίζονται με την ασθένειά σας.

Όλες αυτές οι πληροφορίες δεν καλύπτονται από τον HIPAA και μπορούν να συγκεντρώνονται και να πωλούνται από μεσίτες δεδομένων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσφατα εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την ψήφιση ενός νόμου που απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν τη «ρητή συγκατάθεση» από τους καταναλωτές κατά την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη: 

Το μεγάλο εμπόριο των ηλεκτρονικών σας δεδομένων