Προς σύναψη νέας συνθήκης ελευθέρου εμπορίου βαδίζουν ΗΠΑ-Ε.Ε.

Προς σύναψη νέας συνθήκης ελευθέρου εμπορίου βαδίζουν ΗΠΑ-Ε.Ε.

Παρά τις δυσκολίες οι δύο πλευρές φαίνονται αισιόδοξες πως θα καταλήξουν στη σύναψη της «Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων».

Η δημοσιονομική κρίση που αντιμετώπισαν πρόσφατα οι ΗΠΑ, αλλά και τα «αγκάθια» που έβαλαν στη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, καθυστέρησαν αρκετά τη σύναψη μιας μιας συνθήκης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν σήμερα πως θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ 11 και 15 Νοεμβρίου για τη σύναψη της λεγόμενης «Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP).

Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, έπειτα από αυτόν που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.Όπως ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπηρεσία Εμπορίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ (USTR), οι συνομιλίες αυτές στις Βρυξέλλες αποσκοπούν στη δημιουργία μιας εκ των μεγαλύτερων ζωνών ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

Οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως «τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, όπως και τα θέματα κανονισμών», επισημαίνει η USTR στην ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει ότι ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη: Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια