Προς τα πού κινείται το έξυπνο χρήμα στις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων

Προς τα πού κινείται το έξυπνο χρήμα στις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων
ethereum Photo: pixabay.com
Η τρέχουσα κατάσταση των κρυπτονομισμάτων αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από την άπληστη διαπραγμάτευση των ίδιων των νομισμάτων.

του Rey Mashayekhi

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα θεωρούνταν (και συχνά απορρίπτονταν ως) «εξειδικευμένες». Το καλοκαίρι του 2016, η αξία όλων των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο ήταν μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και στη φαντασία του κόσμου η τεχνολογία συνδέθηκε τόσο με τις διαδικτυακές συναλλαγές ναρκωτικών όσο και με τις συμφωνίες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σήμερα είναι ένας διαφορετικός κόσμος: Ο καθένας μπορεί να αγοράσει κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα Robinhood. Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 διατηρούν ψηφιακά νομίσματα στους ισολογισμούς τους και το Bitcoin στα 30.000 δολάρια πλέον υπολογίζεται ως μια σοβαρή περίπτωση.

(Η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, εντωμεταξύ, κυμάνθηκε κοντά στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια στα τέλη Ιουλίου.)

Η τρέχουσα κατάσταση των κρυπτονομισμάτων αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από την άπληστη διαπραγμάτευση των ίδιων των νομισμάτων. Οι κλάδοι κρυπτονομισμάτων και blockchain ωριμάζουν και γίνονται πολύπλοκες βιομηχανίες και αυτή η εξέλιξη προσφέρει στους επενδυτές νέες προοπτικές, ακόμη και όταν οι συναλλαγές ενσωματώνονται πιο σταθερά στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κόσμο.

«Υπάρχει μια βασική συνειδητοποίηση τώρα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι περισσότερο αρχιτεκτονική και λειτουργικό σύστημα και ότι όλα τα είδη προϊόντων και υπηρεσιών μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από κρυπτογραφικά συστήματα», λέει η γενική συνεργάτης της Andreessen Horowitz, Katie Haun, η οποία συνεργάζεται με τη φημισμένη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στην πλατφόρμα της που ασχολείται με επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Για επενδυτές που είναι γνώστες, τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το επόμενο βήμα. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν επενδύσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα Ιουνίου και διαφοροποιούν τα είδη των επενδύσεων που σχετίζονται με το blockchain.

Η Andreessen συγκέντρωσε πρόσφατα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα νέο επενδυτικό ταμείο κρυπτονομισμάτων – το τρίτο και το μεγαλύτερο μέχρι τώρα. Η Haun αναφέρει ότι η αγορά ανταλλάξιμων ψηφιακών μέσων ή NFT βρίσκεται στο επίκεντρο της. Τα NFT επιτρέπουν στους δημιουργούς να μετατρέπουν τα ψηφιακά μέσα, που κυμαίνονται από έργα τέχνης και αθλητικές εμφανίσεις έως είδωλα βιντεοπαιχνιδιών, σε συλλεκτικά, εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τα πρόσφατα πονταρίσματα NFT της εταιρείας περιλαμβάνουν τον κύκλο χρηματοδότησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το ανταλλακτήριο NFT OpenSea με αποτίμηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μια επένδυση στο Virtually Human Studio, το οποίο λειτουργεί ένα εικονικό παιχνίδι που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν, να πουλάνε και να εκτρέφουν ψηφιακά άλογα ιπποδρομιών.

Οι επενδυτές που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα βλέπουν την τάση του NFT ως μια ευκαιρία να εισέλθουν πρώτοι σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να έχει τεράστια εμβέλεια – όπως η αγορά έργων τέχνης, αλλά πιο δημοκρατική και δυνητικά πολύ μεγαλύτερη.

«Όποιος έχασε την επέκταση και την ανάπτυξη του Instagram και παρόμοιων πλατφορμών πριν από 10 χρόνια βλέπει τα NFT ως ένα νέο βήμα στο οποίο μπορεί να κάνει κίνηση», λέει ο Craig Russo, διευθυντής καινοτομίας στην εταιρεία επενδύσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Polyient. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύουν επίσης σε αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή DeFi – ένας όρος που καλύπτει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά δανεισμού, χρηματοδότησης, επενδύσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων προαίρεσης που λειτουργεί μέσω του blockchain.

Πηγή: fortune.com