Προς την καλύτερη μεταφορική και ενεργειακή διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων στρέφεται η ΕΕ

Προς την καλύτερη μεταφορική και ενεργειακή διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων στρέφεται η ΕΕ

Ένα δισ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την καλύτερη μεταφορική και ενεργειακή διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων και για το λόγο αυτό θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και ευνοϊκές πιστώσεις από διεθνείς θεσμούς ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2020, δήλωσε ο απερχόμενος Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε, χθες, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεσμεύθηκαν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κι αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Φίλε, θα αποστείλει καλό μήνυμα στους επενδυτές.

Η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας των δυτικών Βαλκανίων δεν ήταν μόνον περιφερειακό, αλλά και ευρωπαϊκό γεγονός, υπογράμμισε ο κ. Φίλε και τόνισε ότι εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη βελτίωση των μεταφορών και της ενέργειας και ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και πολιτικά, αλλά και με διάθεση πόρων.

Ο κ. Φίλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του στην περιφερειακή συνάντηση ήταν η τελευταία του επίσημη παρουσία στην περιοχή και ευχαρίστησε όλους τους εταίρους στη Σερβία και σε ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων «για το έργο που επιτελέσαμε μαζί», όπως ανέφερε.

«Με τον Γίρκι Κατάινεν (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, οποίος ήταν επίσης παρών στην άτυπη συνάντηση στο Βελιγράδι) και τον Γιοχάνες Χαν (νέο Επίτροπο Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης) σας αφήνω σε καλά και υπεύθυνα χέρια”» τόνισε ο κ. Φίλε.

Οικονομική συνεργασία, με υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, συμφώνησαν οι υπ. Οικονομίας και Εξωτερικών των χωρών των Δ. Βαλκανίων

Η οικονομική διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων συμφωνήθηκε στην άτυπη διάσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών των χωρών της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι.

Η διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γίρκι Κατάινεν και ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας Στέφαν Φίλε, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την ψήφιση κοινής διακήρυξης.

«Τα δυτικά Βαλκάνια θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, με κοινό στόχο τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρη την περιοχή. Με τη συνεργασία θα διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν από τη διάσκεψη.

Οι υπουργοί των Οικονομικών και Εξωτερικών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας σε προγράμματα που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές, όπως επίσης την υλοποίηση, από κοινού, έργων υποδομής που θα συνδέσουν όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας Στέφαν Φίλε ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει την διασύνδεση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας με την χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων.
Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε ο Στέφαν Φίλε, το ταμείο IPA θα εξασφαλίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ θα διαθέσει άλλα δέκα δισεκατομμύρια, μέχρι το 2020, υπό τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Η χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών από τα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά φιλοξενήθηκαν επίσημα στο Βελιγράδι μέλη της κυβέρνησης του Κοσόβου που εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενβέρ Χοτζάι και Οικονομικής Ανάπτυξης, Φαντίλ Ισμαΐλι.

Η παρουσία τους, κατά γενική εκτίμηση, ανοίγει το δρόμο για απευθείας επικοινωνία Βελιγραδίου και Πρίστινας, κάτι που θα οδηγήσει στην ταχύτερη διευθέτηση ζητημάτων για τα οποία δεν απαιτείται διεθνής επικύρωση ή εγγύηση.

Ο οικοδεσπότης, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου απέδωσε «ειδική βαρύτητα”» στη διάσκεψη αυτή, επισημαίνοντας ότι ενισχύει τον διάλογο και τη συνεργασία στην περιοχή.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών των χωρών της περιοχής συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, στις 28 Αυγούστου, στη διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ