Προσφυγή των Google, Yahoo! και Facebook για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Προσφυγή των Google, Yahoo! και Facebook για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θέλουν να δημοσιοποιούν περισσότερα στοιχεία για τα αιτήματα παροχής πληροφοριών που τους υποβάλλονται.

Οι εταιρείες-κολοσσοί του διαδικτύου Google, Yahoo! και Facebook κατέθεσαν προσφυγή σήμερα στα αμερικανικά δικαστήρια με την οποία ζητούν να τους επιτρέπεται να δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα αιτήματα που τους υποβάλει η αμερικανική κυβέρνηση για παροχή πληροφοριών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στο αίτημά του προς το Δικαστήριο Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού, η Yahoo! υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών «χωρίς να εμποδίζει τις διαδικτυακές εταιρείες να ανακοινώνουν τον αριθμό των αιτημάτων που δέχονται εξ ονόματος της εθνικής ασφάλειας». Ο νομικός σύμβουλος της Yahoo! Ρον Μπελ σημειώνει στο ιστολόγιο της εταιρείας ότι «η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών σε τελική ανάλυση τρέφει τη δυσπιστία και τις υποψίες απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Διαβάστε ακόμη: Στοιχεία 38.000 χρηστών του Facebook ζητήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2013

Παρόμοια είναι και η προσφυγή που κατέθεσε η Facebook στο δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι «οι δηλώσεις και οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στις ανησυχίες των χρηστών, σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων τους», όπως έγραψε ο νομικός εκπρόσωπός της, Κόλιν Στρετς.

Η Google, που είχε καταθέσει και τον Ιούνιο προσφυγή μαζί με την εταιρεία λογισμού Microsoft, εξηγεί στο ιστολόγιο της ότι ζητά να του επιτραπεί «να δημοσιοποιεί λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για το είδος των αιτημάτων» που της υποβάλλονται με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, όπως ανέφεραν δύο στελέχη της, ο Ρίτσαρντ Σαλγκάντο και ο Πάμπλο Τσάβες, ζητά περισσότερη διαφάνεια η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν το δικαστήριο συνεδρίαζε ανοιχτά και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε ακόμη: Συμμαχία Microsoft-Google κατά των αμερικανικών αρχών

Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο δέχονται πολλές πιέσεις μετά τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολούθησης Prism χάρη στο οποίο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ συνέλεξε εκατομμύρια ψηφιακά δεδομένων χρηστών απ’ όλον τον κόσμο. Οι εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες παρά μόνο εφόσον υπάρχει επίσημη δικαστική εντολή για κάτι τέτοιο ενώ οι αμερικανικές αρχές από την πλευρά τους επιμένουν ότι οι παρακολουθήσεις είναι νόμιμες και χάρη σε αυτές αποσοβήθηκαν δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο