Οι προσφορές κερδίζουν τους καταναλωτές

Οι προσφορές κερδίζουν τους καταναλωτές

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, 4 στα 10 προϊόντα πωλούνται μέσω προσφορών.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)  πραγματοποίησε μελέτη για την συμβολή των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών στην αγορά το 2014. Σύμφωνα με αυτή, η συνολική αξία των προσφορών που παρέχεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ τους πρώτους 6 μήνες του 2014 υπολογίζεται στα 340 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το ποσό αυτό αθροιστικά με τα εκπτωτικά κουπόνια αντιστοιχεί σε όφελος ανά νοικοκυριό πάνω από 80 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, 4 στα 10 προϊόντα πωλούνται μέσω προωθητικής ενέργειας, ενώ τα προϊόντα που πωλούνται μέσω προσφοράς παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% το 2013 σε σχέση με το 2012.

Τέλος, οι κατηγορίες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πωλήσεων μέσω προσφορών που πλησιάζουν το 50% είναι τα απορρυπαντικά και τα είδη υγιεινής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2009 έως το 2013, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής έχει μειωθεί κατά 13,8%. Η μείωση αυτή είναι συνδυασμός της μείωσης τιμών, της αύξησης προσφορών και της έξυπνης επιλογής φθηνότερων προϊόντων. Τέλος, 3 στους 4 καταναλωτές εξαργυρώνουν πλέον περισσότερα εκπτωτικά κουπόνια σε σχέση με το παρελθόν