«Προσγείωση» από το ΔΝΤ: Ας μην προτρέχουν οι αγορές για τον αποπληθωρισμό

«Προσγείωση» από το ΔΝΤ: Ας μην προτρέχουν οι αγορές για τον αποπληθωρισμό
The seal for the International Monetary Fund is seen near the World Bank headquarters (R) in Washington, DC on January 10, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Το Ταμείο μετριάζει την αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας πιθανούς κινδύνους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για πιθανές “αναταράξεις” κατά την τελική ευθεία της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, υπονοώντας ότι οι διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί αισιοδοξία τους τελευταίους μήνες, μπορεί να εξελιχθούν με αβεβαιότητα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές, το ΔΝΤ επισημαίνει την πιθανότητα επανάφλεξης γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα.

Επίσης, δείχνει ανησυχία για την κατάσταση στην αγορά κατοικίας και την πίεση που ασκεί σε μια μερίδα δανειστών. Επιπλέον, η κατάσταση στην Κίνα ανησυχεί, καθώς οι χρηματοοικονομικές αγορές της μπορεί να επηρεαστούν από προβλήματα στον οικιστικό τομέα. Τέλος, το ΔΝΤ επισημαίνει την αυξανόμενη ευαισθησία σε δάνεια του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, υπογραμμίζει το ΔΝΤ ότι ο πληθωρισμός αποκλίνει από χώρα σε χώρα, επιδεικνύοντας κάποια επιτάχυνση σε ανεπτυγμένες οικονομίες το τελευταίο τρίμηνο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο αποπληθωρισμός καθυστερεί σε ορισμένες χώρες, ενώ ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στο μέλλον. Εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινωθούν, είναι πιθανό να υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Παρά την αβεβαιότητα, καταγράφονται περιορισμένες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι εάν υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο επενδυτικός κόσμος ενδέχεται να αναθεωρήσει τις προσδοκίες του, προκαλώντας διακυμάνσεις στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: