Πρόσκληση Μέρκελ σε Σουλτς για νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών στη Γερμανία

Πρόσκληση Μέρκελ σε Σουλτς για νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών στη Γερμανία
epa06353893 German Chancellor Angela Merkel arrives at a press conference after the party's board meeting at the Christian Democratic Union (CDU) headquarters in Berlin, Germany, 27 November 2017. The CDU discussed to start exploratory talks with the socialist Party (SPD) this week after the failed negotiations to form a new government with the Greens and the Free Democratic Party (FDP). EPA/FELIPE TRUEBA

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών προτίθεται να επαναλάβει τις διευρευνητικές συζητήσεις για τη δημιουργία μιας «σταθερής κυβέρνησης».

Την επίσημη πρόσκλησή της για διερευνητικές συνομιλίες απηύθυνε, πριν από λίγο, προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας τη σημασία του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

«Από την αρχή, ως Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λέγαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούν να λυθούν καλύτερα με μία σταθερή κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD και, όπως και με τις συνομιλίες για τη “Τζαμάικα”, θα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες με μεγάλη σοβαρότητα, με προσήλωση, έντιμα και ταυτόχρονα έτοιμοι για συμβιβασμούς», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Η Καγκελάριος επισήμανε επίσης ότι «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετά από ομοσπονδιακές εκλογές είναι μία αξία από μόνος του». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «και για άλλα κόμματα να αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία των ανθρώπων» ενώ σημείωσε ότι «μία κυβέρνηση, η οποία είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη για την οικονομία και την αναμένουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα μπορούσε ένα περιμένει περισσότερα από το SPD σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι από το FDP, η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ