«Προσωπικά υπεύθυνος ο Πούτιν» – Οι ρωσικές αρχές δεν επιτρέπουν στη μητέρα του Ναβάλνι να δει τη σορό του

«Προσωπικά υπεύθυνος ο Πούτιν» – Οι ρωσικές αρχές δεν επιτρέπουν στη μητέρα του Ναβάλνι να δει τη σορό του
People light candles in tribute to Alexiei Navalny in front of the Russian Consulate General in Krakow, Poland on February 18, 2024. Navalny, 47, Russian opposition politician, died two days before in the Russian prison about 40 miles north of the Arctic Circle, where he had been sentenced to 19 years. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το σαββατοκύριακο η ρωσική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν πάει να καταθέσουν άνθη και να ανάψουν κεριά προς τιμήν του Ναβάλνι.

Η Γιούλια Ναβάλναγια συναντά σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, σε ρωσική φυλακή.

«Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ την Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε.

Η 47χρονη Ναβάλναγια δήλωσε πως θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικά υπεύθυνο» για το θάνατό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σ’ αυτό το τρομακτικό καθεστώς».

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία».

«Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε ο Ταγιάνι σε ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αφότου εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αρχές δεν επιτρέπουν ακόμη στην οικογένεια του αντιφρονούντα να έχει πρόσβαση στη σορό του

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν στους συγγενείς του νεκρού ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να έχουν πρόσβαση στη σορό του για τρίτη ημέρα μετά τον θάνατό του σε φυλακή στον αρκτικό κύκλο, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του, διευκρινίζοντας ότι «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του αντιφρονούντα να εισέλθει στο νεκροτομείο όπου διατηρείται η σορός του.

«Η μητέρα του Αλεξέι και οι δικηγόροι της έφτασαν στο νεκροτομείο νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν τους επετράπη να εισέλθουν. Ένας από τους δικηγόρους κυριολεκτικά σπρώχτηκε έξω. Όταν ρώτησαν το προσωπικό αν η σορός του Αλεξέι βρίσκεται εκεί, δεν απάντησαν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κίρα Γιάρμις εκπρόσωπος του Ναβάλνι.

Εξάλλου η Γιάρμις πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι και η έρευνα έχει παραταθεί, όπως δήλωσαν στη μητέρα του και τους δικηγόρους του.

Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έφτασε ήδη το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίκες

Το σαββατοκύριακο η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σε δεκάδες πόλεις εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει να καταθέσουν άνθη και να ανάψουν κεριά προς τιμήν του Ναβάλνι στα μνημεία των θυμάτων της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου.

Μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, οι δικαστές καταδίκασαν το σαββατοκύριακο 154 απ’ αυτούς τους ανθρώπους σε ποινές μέχρι 14 ημέρες φυλάκισης επειδή παραβίασαν την αυστηρή νομοθεσία που πλαισιώνει τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου των τοπικών δικαστηρίων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρόμοιες καταδίκες σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Κρεμλίνου και οι άλλες δημόσιες ενέργειες αντιπολίτευσης στο καθεστώς είναι παράνομες στη Ρωσία βάσει κυρίως ενός νόμου που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: