Προσωπική βελτίωση: Τι είναι η νοοτροπία της θυσίας και πως την καταπολεμούμε;

Προσωπική βελτίωση: Τι είναι η νοοτροπία της θυσίας και πως την καταπολεμούμε;
Happy couple using digital tablet on sofa. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η επαγγελματική εξουθένωση οδηγεί σε εξάντληση και δυσαρέσκεια, καταστρέφοντας τα κίνητρα και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε.

Στους τρόπους με τους οποίους η αλλαγή νοοτροπίας για τους εργαζόμενους μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή, αναφέρεται ο Ζαν Γκόμες, CEO της συμβουλευτικής εταιρείας Outside, με άρθρο του στο Fortune.com

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αδιάκοπες αλλαγές και ασάφεια, η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί. Ωστόσο, επικρατεί μια νοοτροπία που λειτουργεί ως εμπόδιο στην υγιή προσαρμογή. Η προοπτική που καθοδηγείται από αυτή τη νοοτροπία όχι μόνο οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση, αλλά εμποδίζει επίσης την ικανότητά μας να αμφισβητούμε τις ίδιες τις παραδοχές που στηρίζουν την επιδίωξή μας για επιτυχία και υψηλές επιδόσεις σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο. Μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως νοοτροπία θυσίας».

Ο Γκόμεζ προσθέτει πως «η αύξηση των ατόμων που προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, που βρίσκονται παγιδευμένοι από τις αμείλικτες πιέσεις της εργασίας και της υψηλής ζήτησης. Η επαγγελματική εξουθένωση βρίσκεται σε έξαρση, επηρεάζοντας από το 25 έως το 80% των εργαζομένων σε διάφορους τομείς. Αυτή οδηγεί τελικά σε εξάντληση και δυσαρέσκεια-καταστρέφοντας τα κίνητρα και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε».

Στη συνέχεια, ο CEO της Outside μιλά για την ανάγκη «στροφής» προς την νοοτροπία της επάρκειας, υποστηρίζοντας πως αυτή «περιστρέφεται γύρω από την αναγνώριση και την ιεράρχηση των βασικών μας αναγκών (σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές, κοινωνικές και καθοδηγούμενες από το σκοπό), καθώς και την αίσθηση της βούλησής μας (έχοντας τον έλεγχο αυτών των πραγμάτων). Η καταπίεση αυτών των ζωτικών αναγκών στο πλαίσιο της νοοτροπίας της θυσίας μας τυφλώνει ως προς τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Με τον επαναπροσανατολισμό της εστίασης από τη θυσία στην εκπλήρωση αυτών των θεμελιωδών αναγκών, αξιοποιούμε την κορυφαία απόδοση μας Καλλιεργώντας τη σωματική ευεξία, τη συναισθηματική ασφάλεια, τις κοινωνικές σχέσεις και την αίσθηση του σκοπού, ανοίγουμε το δρόμο για την ανθεκτικότητα και τον έλεγχο, ακόμη και σε περιόδους διαταραχών».

Ο Γκόμεζ προσθέτει «η μετάβαση από τη νοοτροπία της θυσίας στη νοοτροπία της επάρκειας συνεπάγεται την ευθυγράμμιση με τις βασικές μας ανάγκες, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ενδυνάμωση του εαυτού μας και των άλλων.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η υιοθέτηση αυτής της νέας προοπτικής προσφέρει έναν τρόπο να περιηγηθούμε στο άγνωστο, να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και τελικά να ευδοκιμήσουμε μέσα από την αβεβαιότητα. Η αναγνώριση και η ιεράρχηση των εγγενών μας αναγκών μας δίνει τα συστατικά για να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό για πραγματική επιτυχία – μια επιτυχία που περιλαμβάνει προσωπική ολοκλήρωση, ευημερία και ουσιαστικές σχέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com