Προσωρινή «ανακωχή» ΗΠΑ – ΕΕ μετά την απόφαση Τραμπ για εξάμηνη αναβολή στην επιβολή δασμών

Προσωρινή «ανακωχή» ΗΠΑ – ΕΕ μετά την απόφαση Τραμπ για εξάμηνη αναβολή στην επιβολή δασμών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των ΗΠΑ ούτε της ΕΕ να εμπλακούν σε μια εμπορική διένεξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει για έξι μήνες την ανακοίνωσή του για το αν θα επιβληθούν ή όχι δασμοί στα εισαγόμενα οχήματα, τονίζοντας ότι είναι προετοιμασμένη να διαπραγματευτεί μια διατλανική εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

“Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, παρά τις όποιες διαφορές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τηρούν πιστά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρόεδροι (της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ) Γιούνκερ και (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ στις 25 Ιουλίου 2018. Οι επιπρόσθετοι δασμοί μπορούν επομένως να αποφευχθούν”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G20, στην Ιαπωνία, τον επόμενο μήνα, για να αξιολογήσουν κατά πόσο τηρείται η εμπορική συμφωνία του 2018.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των ΗΠΑ ούτε της ΕΕ να εμπλακούν σε μια εμπορική διένεξη. Υπογράμμισε επίσης πως ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε τα αμερικανικά προϊόντα μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της άλλης πλευράς.

Η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία είναι αρμόδια για το Εμπόριο, απέρριψε με ανάρτησή της στο Twitter την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία περιορισμένου εύρους, που θα περιλαμβάνει και τα αυτοκίνητα, όχι όμως μια συμφωνία που θα παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Η Μάλμστρεμ θα συζητήσει τα θέματα αυτά την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισε σήμερα και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι με την εξέλιξη αυτή αποτρέπεται “μια επιδείνωση της εμπορικής διένεξης”. Ο υπουργός Πέτερ Αλτμάιερ τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα. “Είμαστε έτοιμοι ως ΕΕ να διαπραγματευτούμε μια τελωνειακή συμφωνία” η οποία “θα μείωνε στο μηδέν τους δασμούς στα αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού”, πρόσθεσε.