Προσωρινή αναστολή της συμφωνίας TTIP ζήτησε ο Γιώργος Σταθάκης

Προσωρινή αναστολή της συμφωνίας TTIP ζήτησε ο Γιώργος Σταθάκης
epa05552855 Greece Minister of Economy, Infrastructure, Shipping and Tourism Georgios Stathakis arrives for the Informal Meeting of EU Trade Ministers in Bratislava, Slovakia, 23 September 2016. EPA/JAKUB GAVLAK

«Δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» δήλωσε στη Μπρατισλάβα ο υπουργός Οικονομίας.

Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μπρατισλάβα.

Ο υπουργός τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για την TTIP «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημοσίων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Αναγνώρισε ότι η TTIP αποτελεί μέγιστο πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος σημαντικών θεμάτων σε εκκρεμότητα. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι «χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, μία νέα αρχή σε νέα βάση και την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Υπουργοί εμπορίου: Αδύνατη η συμφωνία στη θητεία Ομπάμα

O αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (TTIP ή Tafta) δεν θεωρείται πλέον επιτεύξιμος από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου, που συναντήθηκαν σήμερα στη Μπρατισλάβα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας, Πέτερ Ζίγκα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Δεν είναι ρεαλιστικό» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των 28 της Ένωσης, παραδέχθηκε κατόπιν ότι «αυτό θα έμοιαζε όλο και περισσότερο απίθανο». Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, τον Ιανουάριο του 2017.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Αυστρία, δεν “παγώνουν” προς το παρόν, πρόσθεσε η Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια μια συνάντησης σήμερα, «τουλάχιστον 20» υπουργοί Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μια πηγή της Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σε μια ανοικτή επιστολή πριν από τη Σύνοδο.

«Είναι η πρώτη φορά που πολλά Κράτη –πιστεύω, σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη– υπέδειξαν ότι δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και ότι πρέπει, υπό μια νέα αμερικανική διοίκηση, να ξεκινήσουμε σε νέες βάσεις» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ.