Η προσπάθεια του Έλον Μασκ να «σκοτώσει» την Apple

Η προσπάθεια του Έλον Μασκ να «σκοτώσει» την Apple

Ο δημιουργός του επαναφορτιζόμενου αυτοκινήτου έχει προσλάβει περισσότερους από 150 πρώην υπαλλήλους της Apple.

Του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

«Τελικά», έγραφε ο Γκάι Ίνγκλις του KickingBear πριν από τρία χρόνια, «η διατήρηση του ταλέντου θα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Apple. Οι εξυπνότεροι άνθρωποι θα θέλουν πάντα να εργάζονται πάνω στο πιο έξυπνο πράγμα».

Σύμφωνα με την εν λόγω διατύπωση, το πιο έξυπνο πράγμα στη Σίλικον Βάλεϊ είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τον Τιμ Χίγκινς και την Ντάνα Χάλ από το Bloomberg, η Tesla Motors του Μάσκ έχει προσελκύσει τουλάχιστον 150 πρώην εργαζόμενους της Apple, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Για τον Μάσκ, που βραβεύθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το 2013 από το Fortune, το Bloomberg αναφέρει:

«Ο Μάσκ έχει τη φήμη, όπως κι ο Στιβ Τζομπς, της ευμετάβλητης ιδιοσυγκρασίας και της έμμονης με την προσοχή στη λεπτομέρεια. Ένας πρώην εργαζόμενος της Tesla, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, λέει ότι ο Μασκ είναι συνεπαρμένος με την Apple και απολαμβάνει τις συγκρίσεις μεταξύ του ιδίου και του συνιδρυτή της. Η Tesla, λέει ένας διαφημιστής ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσελκύει το ίδιο είδος εργαζομένων με την Apple – εμπνευσμένους, αποφασιστικούς, που έλκονται από ένα ισχυρό ηγέτη».

Για τους βετεράνους μηχανικούς της Apple που μπαίνουν στον πειρασμό από τις προτάσεις για εργασία του Μασκ, είναι καλό που η Apple έχει κάνει πολλούς από αυτούς πλούσιους. Όπως επισημαίνει ο Ίνγκλις, η ομάδα που εργάστηκε για το αρχικό iPhone έλαβε μετοχές το 2005-2006, όταν η τιμή της μετοχής της Apple διαπραγματευόταν μεταξύ 4,50 και 12,35 δολάρια ανά μετοχή (κατόπιν split). Οι επόμενες ομάδες που εργάστηκαν πάνω στο iOS 2.0 έλαβαν μετοχές κατά την περίοδο 2007-2008, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν μεταξύ 10,85 και 23,90 δολάρια ανά μετοχή.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι πρώην υπάλληλοι της Apple που εργάζονται στην Tesla προγραμματιστές. Πολλοί, σύμφωνα με το Bloomberg, εργάζονται στις λιανικές πωλήσεις, ως δικηγόροι ή στις δημόσιες σχέσεις.