Προσπάθειες για εξομάλυνση από τον Μακρόν

Προσπάθειες για εξομάλυνση από τον Μακρόν
epaselect epa07201314 Protesters wearing yellow vests (gilets jaunes) wave flares and French flags near the Arc de Triomphe during a demonstration over high fuel prices on the Champs Elysee in Paris, France, 01 December 2018. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) are a protest movement, which reportedly has no political affiliation, is protesting across the nation over high fuel prices. EPA/YOAN VALAT

Ο Γάλλος πρόεδρος ζητεί από τον πρωθυπουργό να δει τους αρχηγούς κομμάτων κι εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Να δεχτεί τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με την προεδρία, η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο «συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης ότι «θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα».

Ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης, ώστε καμιά πράξη να μη μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν σήμερα Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων”, που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, και ο υφυπουργός, Λοράν Νουνιές, θα δώσουν διευκρινίσεις την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν, ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατό». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR), Λοράν Βοκιέ, πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν, όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, δήλωσε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα» από τα 372 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο, στο Παρίσι θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, «τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο, στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Εϊτζ, που βρισκόταν δίπλα της.

«Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση» τόνισε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε ακόμη: Τι ζητούν τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» – Πώς θα απαντήσει ο Εμανουέλ Μακρόν