Προστασία α’ κατοικίας: Σήμερα η ψηφοφορία για τη νέα ρύθμιση

Προστασία α’ κατοικίας: Σήμερα η ψηφοφορία για τη νέα ρύθμιση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αλλαγές που έκανε χθες η κυβέρνηση αυστηροποιούν αφενός τους όρους για τα ενυπόθηκα- με υποθήκη πρώτης κατοικίας- επιχειρηματικά δάνεια και αφετέρου οι διαδικασίες αποτίμησης που είναι  σχετικές με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Για τις 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη ρύθμιση που αφορά στην προστασία της α’ κατοικίας, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, μετά τη λήξη της ισχύος του.

Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο αλλαγές στη σχετική τροπολογία, ικανοποιώντας έτσι τις αυστηρές παρατηρήσεις των θεσμών και με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που είχε καταγραφεί εξαιτίας των χειρισμών και των επιλογών του οικονομικού επιτελείου.

Οι αλλαγές αυστηροποιούν αφενός τους όρους για τα ενυπόθηκα- με υποθήκη πρώτης κατοικίας- επιχειρηματικά δάνεια και αφετέρου οι διαδικασίες αποτίμησης που είναι  σχετικές με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Ειδικότερα το όριο προστασίας κατεβαίνει από τις 130 χιλιάδες στα 100 χιλιάδες ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θα ισχύει κα αρχήν εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

«Κάνουμε τις αλλαγές για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες. Έπρεπε «να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά» σημείωσε. Και ήταν στο πλαίσιο αυτό που προανήγγειλε την νομοθετική αλλαγή  λέγοντας ότι «περιορίζει λίγο την περίμετρο, μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό», είπε.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, είπε από την πλευρά του ότι δεν καλύπτεται από το περιεχόμενο της ρύθμισης για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά θα την υπερψηφίσει. Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας, δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καλύπτει- δυνητικά- περίπου το 60% από δάνεια 11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 240 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους έναντι τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και Δημοσίου.

Ωστόσο τόνισε ότι η Ν.Δ. υπερψηφίζει την τροπολογία, διότι δεν θέλει να τιμωρήσει την κοινωνία για τα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε λαϊκό κόμμα και θέλουμε να εντάξουμε περισσότερους πολίτες σε ένα πλαίσιο προστασίας» είπε.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των βασικών αρχών της «κακής, συριζαϊκής νομοθέτησης», αφού πίσω από τον αξιοπρεπή τίτλο της εναρμόνισης με μια ευρωπαϊκή Οδηγία, συνωστίζονται άσχετες μεταξύ τους διατάξεις, διατάξεις που σε μεγάλο βαθμό αναιρούν ως αποτυχημένες τις προηγούμενες νομοθετικές επιλογές της ίδιας κυβέρνησης.

«Από την άστοχη προσπάθεια έχετε φθάσει πια στην κοινοβουλευτική φαιδρότητα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς και τους κατηγόρησε ότι και με αυτό το σχέδιο νόμου εισηγούνται αδιαφανείς διατάξεις.

Σε αυτές συμπεριέλαβε τη διάταξη για τη δυνατότητα απευθείας παράτασης εμπορικών μισθώσεων ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί δώδεκα χρόνια, αποσπάσεις στη γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, χωρίς υπηρεσιακό συμβούλιο, με μόνη την αξιολόγηση του οικείου γενικού γραμματέα.