Πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ζητούν οι δανειστές

Πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ζητούν οι δανειστές
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Γιατί υποδέχθηκαν με άγριες διαθέσεις το 2016 και γιατί αξιώνουν πρόσθετες παρεμβάσεις.

της Μαρίνας Φούντα

Σε ρυθμούς αξιολόγησης εισέρχεται ατύπως από σήμερα η κυβέρνηση, με αφορμή την έναρξη της μεγάλης “μάχης” για το ασφαλιστικό και την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους δανειστές. Ακόμη κι αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος αναμένεται – εκτός απροόπτου – να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου, τα δύσκολα για την Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η έλευση του 2016 συνοδεύεται από νέες, σκληρές αξιώσεις, από την πλευρά των δανειστών, για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Πρόκειται για μέτρα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα οποία οι θεσμοί απαιτούν ως συμπληρωματικά για το 2016, σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, δεν αποδώσουν τα προβλεπόμενα έσοδα, όταν εφαρμοστούν.

Αν αναλογιστεί κανείς πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, οι αξιώσεις των δανειστών για πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ ανεβάζουν στα ύψη τον λογαριασμό.

Τις πληροφορίες περί πιέσεων για την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”.Οι αξιώσεις για νέα μέτρα έρχονται, όμως, ανεξάρτητα και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μόνο από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 1,75 δισ. ευρώ ή ίσες με το 1% του ΑΕΠ.

Η πρώτη αξιολόγηση ωστόσο δεν περιλαμβάνει μόνο το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμη κι αν αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της. Μεγάλες μνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας αποτελούν επίσης η ολοκλήρωση του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ο καθορισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και μια σειρά εκκρεμοτήτων από το 2015 (παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ).

Πηγή: news247.gr