Πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. στον ελβετικό κολοσσό Glencore για δωροδοκίες και χειραγώγηση αγοράς

Πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. στον ελβετικό κολοσσό Glencore για δωροδοκίες και χειραγώγηση αγοράς
Photo:

Ο ελβετικός κολοσσός εμπορευμάτων Glencore αποδέχθηκε την ενοχή του για μια σειρά από οικονομικά εγκλήματα, που αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκία και χειραγώγηση της αγοράς, με το τίμημα που καλείται να πληρώσει εξωδικαστικά να φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι εξωδικαστικές διευθετήσεις θα βοηθήσουν στην άρση των ερωτημάτων που σκιάζουν εδώ και καιρό την εταιρεία, αλλά οι κατηγορίες και οι παραδοχές ενοχής δίνουν μια εικόνα για το πόσο μακριά ήταν διατεθειμένη να φτάσει η εταιρεία που επιδιώκει παντί τρόπω το κέρδος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Glencore συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή τους για μια σειρά κατηγοριών που κυμαίνονται από δωροδοκία και διαφθορά στη Νότια Αμερική και την Αφρική έως χειραγώγηση τιμών στις αγορές καυσίμων των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Εγκλημάτων Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου (SFO) κατηγόρησε την Τρίτη τη θυγατρική του ομίλου Glencore Energy UK για επτά υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς σε σχέση με πετρελαϊκές επιχειρήσεις στο Καμερούν, τον Ισημερινό, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν. Η SFO ανέφερε ότι «πράκτορες και υπάλληλοι της Glencore προέβησαν σε δωροδοκίες άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να έχουν προνομιακή πρόσβαση στο πετρέλαιο, με την έγκριση της εταιρείας».

Στις ΗΠΑ, η Glencore ομολόγησε την ενοχή της για δύο διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και συμφώνησε να πληρώσει περίπου 1,1 δισ. δολάρια. Η μία υπόθεση αφορούσε αυτό που οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως «δεκαετές πρόγραμμα δωροδοκίας» και η δεύτερη ένα οκταετές πρόγραμμα χειραγώγησης των τιμών σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ. 

«Η δωροδοκία είναι ενσωματωμένη στην εταιρική κουλτούρα», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντάμιαν Ουίλιαμς, σε συνέντευξη Τύπου. Η Glencore έχει δώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων σε Βραζιλία, Νιγηρία,Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Βενεζουέλα, είπε. Η Glencore είναι στο μικροσκόπιο των αρχών επειδή συνεχίζει να διεξάγει ρωσικό εμπόριο πετρελαίου παρά τις κυρώσεις της Δύσης.

Ποια είναι η Glencore

H Glencore αποτελεί έναν κολοσσό που, μεταξύ άλλων, ελέγχει το 8% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου, ενώ βρίσκεται στη 16η θέση στη λίστα του Fortune Global για τις 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, με τζίρο 170 δισ. δολάρια τον χρόνο 

Η αγγλοελβετική πολυεθνική μεταλλευμάτων και εμπορικών συναλλαγών, με έδρα στο Μπάαρ της Ελβετίας και το Σέιντ Χέιλερ στο Τζέρσεϊ, εμπλέκεται σε υποθέσεις κερδοσκοπίας και μυστικών συμφωνιών, έχοντας δεχθεί κριτική τα τελευταία χρόνια.