Πρόστιμο 5,15 δισ. δολαρίων για περιβαλλοντική μόλυνση

Πρόστιμο 5,15 δισ. δολαρίων για περιβαλλοντική μόλυνση

Η Anadarko Petroleum Corp. καλείται να πληρώσει για τη μόλυνση και τα προβλήματα υγείας που προκάλεσε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Μετά από πολλά χρόνια και με το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβάλλει αμερικανικό δικαστήριο σε πετρελαϊκή εταιρεία, μπήκε χθες τέλος στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Anadarko Petroleum Corp. και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας καλείται να πληρώσει το ποσό των 5,15 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση για τα προβλήματα υγείας -μεταξύ αυτών και καρκίνος- που εκτιμάται ότι προκάλεσαν τα αποθέματα ουρανίου και πισσέλαιου που αποθήκευε, αλλά και η επεξεργασία καυσίμων για πυραύλους. Η Anadarko κατηγορείται  πως μέσω της θυγατρικής της Kerr-McGee μόλυνε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων περιοχές στις πολιτείες του Ιλινόι, του Νιου Τζέρσεϊ, της Νότιας Ντακότα, του Μιζούρι, αλλά και το λεγόμενο «Έθνος των Ναβάχο» (Navajo Nation).

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. «Αν εδώ και 85 χρόνια ευθύνεσαι για τη δηλητηρίαση της γης, τότε έχεις και την ευθύνη να την καθαρίσεις», επεσήμανε ο εισαγγελέας Πριτ Μπχάραρα.

«Πέρα από το δίχως προηγούμενο μέγεθος της αποζημίωσης είναι κρίσιμη και η χρονική στιγμή του συμβιβασμού, καθώς δίνεται ο χρόνος να διασφαλιστεί πως τα χρήματα θα επιδωθούν στα θύματα», δήλωσε ο Τζον Χιούστον, εκπρόσωπος των κατηγόρων.

Σύμφωνα με τον αντι-εισαγγελέα Τζέιμς Κόουλ, τα 4,4 δισ. δολάρια του συμβιβασμού θα κατευθυνθούν στον καθαρισμό και την αποπληρωμή περιβαλλοντικών μηνύσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ισημερινός: Στα 9,5 δισ. δολάρια το πρόστιμο της Chevron