Πρόστιμο και δίωξη στους επιζήσαντες της Λαμπεντούζα;

REUTERS

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ANSA επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές.

Οι 155 μετανάστες οι οποίοι επέζησαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας αυτήν την εβδομάδα πιθανότατα πρόκειται να αντιμετωπίσουν διώξεις για παράνομη μετανάστευση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές.

Οι διώξεις θα ασκηθούν αυτεπαγγέλτως μόλις οι άνθρωποι αυτοί ταυτοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα ύψους έως και 5.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: «Ημέρα θρήνου» στην Λαμπεντούζα και σε όλη την Ιταλία

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το γεμάτο επίδοξους μετανάστες πλοίο έπιασε φωτιά και βυθίστηκε νωρίς την Πέμπτη. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το ναυάγιο αυτό έριξε για άλλη μια φορά φως στο φλέγον πρόβλημα των μεταναστών από την Αφρική και την Μέση Ανατολή οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, τις περισσότερες φορές υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται βαθιά διχασμένες για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με τον διάλογο να εκτείνεται σε ένα απέραντο φάσμα θεμάτων – από τη λήψη μέτρων για να υπάρξει καλύτερη φρούρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων ως το ποιες χώρες θα έπρεπε να δέχονται τους μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο