Πρόστιμο στη LEGO για χειραγώγηση τιμών από τη Γερμανία

Πρόστιμο στη LEGO για χειραγώγηση τιμών από τη Γερμανία
Photo:

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή παιχνιδιών βάσει πωλήσεων.

Στη δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών LEGO επιβλήθηκε πρόστιμο 130.000 ευρώ από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές επειδή εμπόδιζε τα καταστήματα απ’ το να προσφέρουν εκπτώσεις στα δημοφιλή παιχνίδια τα έτη 2012 και 2013.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bundeskartellamt είπε ότι η LEGO διατηρούσε λίστες των παιχνιδιών της, των τιμών και των καταστημάτων λιανικής, και απειλούσε εκείνα τα καταστήματα που επεδίωκαν να χαμηλώσουν τις τιμές λιανικής.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λιανικοί πωλητές απειλούντο με μείωση της προσφοράς ή ακόμα και με ολική άρνηση προμήθειας αν πουλούσαν προϊόντα σε τιμές λιανικής κάτω απ’ αυτές που ορίζονταν στις λίστες» είπε η Bundeskartellamt σε ανακοίνωσή της.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι εκπτώσεις στο κόστος προμήθειας των προϊόντων LEGO για τα καταστήματα δίδονταν υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλητές λιανικής θα διατηρούσαν τις ενδεικτικές τιμές του παραγωγού.

Η LEGO είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών βάσει πωλήσεων. Πρόσφατα, ξεπέρασε τη Mattel, που παράγει την Barbie, και την Hasbro, που παράγει τη Monopoly.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τις ενέργειες των συγκεκριμένων εργαζομένων της LEGO καθώς και την απόφαση της Bundeskartellamt, και έχουμε προβεί στα απαραίτητα βήματα για να αποτρέψουμε τέτοιες πρακτικές στο μέλλον» είπε ο Τζον Γκούντγουϊν, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της LEGO.

Η απόφαση της Bundeskartellamt βασίζεται σε ευρήματα από μια εσωτερική έρευνα της LEGO που ξεκίνησε η ίδια η εταιρεία βάσει πληροφοριών που ελήφθησαν από την ρυθμιστική αρχή.