Πρόσβαση άνευ ορίων

Πρόσβαση άνευ ορίων

Ένα εργαστήριο κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία.

Με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη, σε συνεργασία με το British Council και τους άλλους εταίρους, προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

Ένα σώμα νιώθει, ελίσσεται, πέφτει, σηκώνεται.
Αναπνέει, συσπάται, χαλαρώνει.
Κινείται στο χώρο και στο χρόνο,
μόνο του ή με άλλα σώματα.

Το εργαστήριο αυτό εστιάζει στο σώμα και στις δυνατότητές του, μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και στο χρόνο αλλά και στην ξεχωριστή δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων του. Ειδικότερα, αξιοποιώντας τις αναλυτικές, συνθετικές και κριτικές δεξιότητες του ανθρώπου, θα δημιουργήσουμε κινητικό λεξιλόγιο το οποίο θα αναπτύξουμε σε κινητικές φράσεις και σε παραλλαγές μέσα από κοινά θέματα, που αφορούν στο δημιουργικό χορό.

H μέθοδος στηρίζεται στις αρχές της δημιουργικής κίνησης –σώμα, δυναμική, χρόνος, χώρος, σχέσεις– καθώς και στις αρχές της σύνθεσης: μοτίβο, φράση και πειραματισμοί στους χορογραφικούς τρόπους (επανάληψη, αντιστροφή, αύξηση και μείωση του κινητικού λεξιλογίου, θέμα και παραλλαγές).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουμε την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε συμμετέχοντα έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε το βέλτιστο των ικανοτήτων του και να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης (μέσα από την ομάδα), εστιάζοντας εξίσου τόσο στις προσωπικές δυνατότητες και επιλογές του καθενός, όσο και στην απελευθέρωση της δημιουργικότητάς του.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής)

Τις Παρασκευές, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2014 | 17:30-19:30

Αίσθηση-κίνηση-επαφή: Ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια πρόκληση-εμπειρία ανταλλαγής και διαλόγου, επαφής και γνώσης για βλέποντες και μη βλέποντες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της κίνησης. Στόχος είναι, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με διάθεση εξερεύνησης και ανάπτυξης της κίνησης, να δημιουργήσουμε μία ομάδα με δυνατούς δεσμούς και ξεχωριστό χαρακτήρα.

Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μελέτη της σωματικής φόρμας και λειτουργίας των αισθήσεων, θα ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε, να χορέψουμε και να εκφραστούμε, να συνεργαστούμε με τους άλλους και να καλλιεργήσουμε την κιναισθητική μας αντίληψη. Θα πειραματιστούμε με την κίνηση και τις δυνατότητες του σώματος, την επαφή, τη φωνή, το λόγο και τη μουσική.

Το εργαστήριο θα εξελιχθεί σταδιακά μέσα από τις εβδομαδιαίες πρακτικές συναντήσεις μας, τη συζήτηση και ανατροφοδότηση, μεταμορφώνοντας ιδέες και αισθήσεις σε χορευτική πράξη, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και ανάπτυξης του καθενός ξεχωριστά αλλά και της ομάδας εν γένει.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ίρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού)

Τα Σάββατα, 18 & 25 Ιανουαρίου, 1 & 15 Φεβρουαρίου, 8, 15 & 22 Μαρτίου, 5 & 26 Απριλίου και 3, 10 & 17 Μαΐου 2014 | 17:30-19:30

Ένα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία
Το εργαστήριο θα είναι μια εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού, με έμφαση στη συνείδηση του σώματος στο χώρο και σε σχέση με άλλα σώματα. Σε πρακτικό επίπεδο, το εργαστήριο έχει στόχο να ανιχνεύσει κοινό έδαφος ανάμεσα στους διαφορετικούς ανθρώπους της ομάδας. Θα δουλέψουμε με το ρυθμό ως μέσο για να συνδεθούμε με τους άλλους και με φυσικά αντικείμενα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια κοινή σωματική εμπειρία για ολόκληρη την ομάδα.

Σε γενικές γραμμές, το εργαστήριο θα δώσει έμφαση στην απελευθέρωση της δημιουργικότητάς μας, σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη φωνή, καθώς και στην ανάπτυξη μιας παρουσίας με αυτοπεποίθηση στο στούντιο και, κατʼ επέκταση, πάνω στη σκηνή. Ζητήματα τεχνικής θα αναδειχθούν μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και όχι μέσα από προσχεδιασμένες ασκήσεις που θα κληθούμε να μάθουμε και να εκτελέσουμε συντονισμένα.

Τις Δευτέρες, 17 & 24 Φεβρουαρίου, 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου, 7, 14 & 28 Απριλίου και 5, 12 & 19 Μαΐου 2014 | 17:30-19:30

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (και για τους τρεις κύκλους)

Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης για τους κύκλους των τριών εργαστηρίων του Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, με αποστολή αίτησης ενδιαφέροντος στο education@sgt.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002.

1/5

Photo credits

1. In Translation by Candoco  Photo: Annavan Kooij
2. Mobile / Evolution by Claire Cunningham Photo: Mark Morreau
3. Marc Brew Company workshop at SESC, Brazil Photo: Ratao Diniz
4. Remember When by Marc Brew Company
5. If these spasms could speak by Robert Softley Photo: Tommy Ga Ken Wan
6. Artificial Things by StopGap Dance Company