Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το μήνυμα Σόιμπλε

Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το μήνυμα Σόιμπλε

Το Eurogroup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς την Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις, αποτελεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, επισήμανε η Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε, πάντως, ότι το Eurogoup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπνέει αυτήν τη χρονιά. Αυτή είναι η συμφωνία. Αλλά παρόλα αυτά σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί και το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν, επίσης και το σημείο στο οποίο αναφερθήκατε (σσ. η βιωσιμότητα του χρέους). Οι προϋποθέσεις για αυτό έχουν τεθεί με σαφήνεια. Το Eurogroup έχει πάντα και κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, να βοηθήσει την Ελλάδα και στη συνέχεια. Τώρα, όμως, το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε χθες η κ. Κοτέ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Σε ερώτηση, εάν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενεργεί προς την κατεύθυνση μιας εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, η κ. Κοτέ απάντησε:

«Παρατηρήσατε σωστά ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος ή την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης “τρέχουν” αυτήν τη στιγμή στο Παρίσι (σσ. η ενημέρωση έγινε χθες το πρωί, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων). Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της τρόικας και όχι μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Όταν αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ποια θα είναι η συνέχεια. Ο στόχος δεν έχει αλλάξει, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ