Πρωταγωνιστές ξανά οι Έλληνες εφοπλιστές: Επένδυσαν 10 δισ. δολάρια σε νέα πλοία

Πρωταγωνιστές ξανά οι Έλληνες εφοπλιστές: Επένδυσαν 10 δισ. δολάρια σε νέα πλοία

Συνολικά η παγκόσμια ναυτιλία επένδυσε πάνω από 30 δισ. δολ.

Αποκαλυπτικά είναι για τη δυναμική των Ελλήνων εφοπλιστών τα στοιχεία για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2018, τα οποία δημοσιεύει η Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Golden Destiny, οι Έλληνες εφοπλιστές για το παραπάνω διάστημα επένδυσαν πάνω από 10 δισ δολάρια για παραγγελίες νεότευκτων και αγορές second hand πλοίων (τα 6,07 δισ. δολάρια για νέες ναυπηγήσεις πλοίων).

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέτος έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις νέες παραγγελίες και όχι στα bulkers, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων πιέσθηκε σημαντικά.

Συνολικά η παγκόσμια ναυτιλία επένδυσε πάνω από 30 δισ. δολ., ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμφωνιών δεν έγιναν γνωστές οι αξίες των επενδύσεων.

Σε αριθμό πλοίων κατεγράφησαν 43% περισσότερες νέες παραγγελίες το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν οι συνολικές παραγγελίες ανήλθαν στα 677 πλοία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία καθώς ορισμένες εξ αυτών των παραγγελιών μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθούν.

Οι Έλληνες εφοπλιστές τοποθέτησαν παραγγελίες για 121 πλοία, αριθμός αυξημένος κατά 32% σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα (92 πλοία), ενώ οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους για 203 πλοία (+83%).