Πρόταση ΟΟΣΑ: Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών

Πρόταση ΟΟΣΑ: Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών

Θετικό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Στόχος η δρομολόγηση συνθηκών υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Την πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ, καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ, σκέφτεται να υιοθετήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Μάλιστα η πρόταση περιλαμβάνεται στην πρώτη δέσμη προτάσεων του ΟΟΣΑ στο υπουργείο που αφορούν τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη της μελέτης που έχει αναλάβει να εκπονήσει ο ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας. Σε αυτή, μετά την καταγραφή των πλέον επιβαρυντικών και «ενοχλητικών» υποχρεώσεων, ο ΟΟΣΑ θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας.

«Η απομείωση των διοικητικών βαρών είναι μια διαδικασία σύνθετη, που παρεμβαίνει σε πολλά επίπεδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή είναι σύνθετη κι επεκτείνεται σε 13 τομείς της οικονομίας: «Μέχρι σήμερα από τη δουλειά που έχει γίνει έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 4.000 τέτοια διοικητικά βάρη, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από την ομάδα του ΟΟΣΑ και θα εντοπιστεί το 25% που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις. Κάθε πρόσθετη επικοινωνία του επιχειρηματία με το κράτος, η οποία δεν είναι απαραίτητη, είναι μια εν δυνάμει εστία μικρής διαφθοράς. Αυτές ακριβώς τις διαδικασίες θέλουμε να τις περιορίσουμε στο μέτρο που είναι απαραίτητο».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι έχουν επιτευχθεί από την Ελλάδα αξιοσημείωτα αποτελέσματα και τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, για να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική προς τους επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη: Ριζικές αλλαγές προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα