Πρόταση – σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με… πρόσφυγες!

Πρόταση – σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με… πρόσφυγες!
Ένα αγοράκι πρόσφυγας κοιτάζει ενθουσιασμένος τους δημοσιογράφους καθώς αποβιβάζεται από το πλοίο, στον Πειραιά, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά από την Κω μεταφέροντας 2.172 Σύριους πρόσφυγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ ΙΓΚΟΡ

Ο διεθνής τύπος για το προσφυγικό – επαναφέρουν γερμανικά μέσα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν.

Μια «πρωτότυπη» πρόταση διατυπώνει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που λίγο ως πολύ προτείνει η Ελλάδα να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.

Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το… πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πολλοί εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman.

Ξανά σενάρια αποκλεισμού από τη Σέγκεν

Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χτες στο Άμστερνταμ, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε χτες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα της FAZ.

«Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.  Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει πάντως ότι, ο αποκλεισμός μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, εκτιμά ωστόσο, ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων.