Πρόταση – σοκ για την αγορά ενέργειας

Πρόταση – σοκ για την αγορά ενέργειας
sunset against pylon tower

Ο ΟΟΣΑ εισηγείται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με παράλληλη περικοπή επιδοτήσεων.

Μέτρα – «φωτιά» προτείνει ο ΟΟΣΑ για καύσιμα και ενέργεια. Μεταξύ άλλων ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει «φωτιά» στη φορολογία των καυσίμων για λόγους περιβαλλοντικούς… «Απαιτούνται υψηλότερες τιμές για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μεσοπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, «φωτογραφίζοντας» έτσι την τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ο όχι και τόσο οικολογικός λιγνίτης, ενώ ζητά «μεταρρυθμίσεις για να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο ενέργειας».

Ακόμα εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγια μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που κρίνονται «υπερβολικά γενναιόδωρες», ειδικά όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού σημειώνουν, βέβαια, ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν με ήπιο τρόπο, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια που χρησιμοποιούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η ήπια αύξηση, τη στιγμή που πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα και δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα.