Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας

Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκόβης.

Κάθε αγώνας του Λευτέρη Πετρούνια εξελίσσεται πλέον και σε μια χρυσή σελίδα για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά, το χρυσό μετάλλιο των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Η αρχή είχε γίνει το 2015 στο Μονπελιέ, ακολούθησαν το 2016 η Βέρνη, το 2017 το Κλουζ και τώρα η Γλασκόβη. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού Ιταλού γυμναστή Γιούρι Κέκι, με τέσσερις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο αγώνισμα (1990, 1992, 1994, 1996).

Με μια και πάλι εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό ο Πετρούνιας, και παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο, συγκέντρωσε 15,466 βαθμούς (με συντελεστή δυσκολίας 6,30) και πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον ώμο και που παραλίγο να του στερήσει την συμμετοχή. Είπε συγκεκριμένα: «Ο αγώνας αυτός ήταν αφιερωμένος στη χώρα μας και στους Έλληνες, μετά από όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν και που τους πλήγωσαν. Σ’ αυτούς αφιερώνω το χρυσό μετάλλιο, όπως και στους ανθρώπους που μου δείχνουν την αγάπη τους και φυσικά στην οικογένειά μου. Είχα φτάσει στο σημείο να σκεφτώ μέχρι και την αποχώρησή μου από τη διοργάνωση, λίγο πριν από τον προκριματικό. Κατάφερα να αγωνιστώ όμως και είπα ότι θα ήμουν καλύτερος στον τελικό, όπως και συνέβη. Δεν ήμουν απολύτως έτοιμος σωματικά, αλλά ήμουν απολύτως προετοιμασμένος πνευματικά. Ήμουν σίγουρος γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Υπήρξαν δυσκολίες εδώ, αλλά χειριστήκαμε την κατάσταση καλά με τον προπονητή και με τον γιατρό της ομάδας και δεν ανησύχησα ούτε στιγμή».

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Εκτέλεσα το πρόγραμμά μου όπως ακριβώς το είχα φανταστεί. Είναι ξεκάθαρα η καλύτερη εκτέλεση της καριέρας μου, έτσι το ένιωσα εγώ και το ίδιο είπε και ο προπονητής μου. Επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, σε 2,5 μήνες, όπου θα πάμε για να υπερασπιστούμε τον παγκόσμιο τίτλο, αρκεί να έχουμε υγεία και να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον ώμο μου. Πρέπει να το φτιάξουμε εντελώς, γιατί γρήγορα έρχεται το Τόκιο 2020. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια μπορούμε να κερδίσουμε άλλους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, άλλους δύο παγκόσμιους και άλλον έναν Ολυμπιακό τίτλο, οπότε… πρόσω ολοταχώς!».

Και στο τέλος ο Πετρούνιας πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον προπονητή μου Δημήτρη Ράφτη, τον γιατρό Οδυσσέα Παξινό, ολόκληρο το τιμ των φυιοθεραπευτών με την Ιβάνα Τζούριτς, τον Μανώλη Μανωλαράκη και όσους με στήριξαν σε όλη αυτή τη διαδρομή, καθώς και στους χορηγούς μου. Προχωράμε δυνατά και πάμε φουλ για Τόκιο».

Αυτό είναι το 28ο μετάλλιο για την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 14ο χρυσό. Για τον αθλητή του Δημήτρη Ράφτη αυτός ήταν ο όγδοος τελικός της καριέρας του σε ισάριθμες συνεχόμενες συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στο θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, κατετάγη 5ος στις επόμενες τρεις διοργανώσεις (Μονπελιέ 2012, Μόσχα 2013, Σόφια 2014), για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη και το 2017 στο Κλουζ.

Ο Έλληνας «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος όλες τις διοργανώσεις εδώ και 2,5 χρόνια. Μετά τον Απρίλιο του 2016 και την κατάκτηση της 2ης θέσης στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχει κατακτήσει παντού το χρυσό μετάλλιο, μετρώντας «8 στα 8» στις διεθνείς διοργανώσεις όπου αγωνίστηκε. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κλείνει ακριβώς δύο χρόνια χωρίς να έχει ηττηθεί ούτε σε προκριματικό των κρίκων! Από τις 7 Αυγούστου 2016, όταν πέρασε ως 2ος από τον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε παρουσία του Πετρούνια ισοδυναμεί με πρωτιά, σε κάθε θεσμό, είτε προκριματικός είτε τελικός, και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λευτέρη Πετρούνια

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Γλασκώβης, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Θερμά συγχαρητήρια για την νέα “χρυσή” Ευρωπαϊκή σου διάκριση, η οποία επιβεβαιώνει την θέση σου στην κορυφή του Παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πετρούνιας μαζί με τον Μάρα στο «κλειστό κλαμπ» με τους πολυνίκες

Από το 1955 μέχρι σήμερα, μόλις επτά αθλητές έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν τέσσερα ή περισσότερα χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Έλληνες. Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο Ούγγρος Κρίστιαν Μπέρκι, με έξι τίτλους στον πλάγιο ίππο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012) και ακολουθεί ο Έλληνας πρωταθλητής του μονόζυγου Βλάσης Μάρας με πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους (2002, 2004, 2006, 2009, 2010).

Πλέον στο κλειστό αυτό «κλαμπ» εντάχθηκε και ο Λευτέρης Πετρούνιας με τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους στους κρίκους (2015, 2016, 2017, 2918), ενώ από τέσσερα χρυσά μετάλλια έχουν κατακτήσει ακόμη ο Σοβιετικός/Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο στο άλμα (1990, 1992, 1994, 1996), ο Ιταλός Γιούρι Κέκι στους κρίκους (1990, 1992, 1994, 1996), ο Σλοβένος Μίτγια Πέτκοβσεκ στο δίζυγο (2000, 2006, 2007, 2008) και ο Ρουμάνος Μάριαν Ντραγκουλέσκου στο έδαφος (2000, 2004, 2005, 2017).

Ωστόσο, ο Ντραγκουλέσκου έφτασε πέρυσι στο Κλουζ σε ηλικία 36 ετών, τα 10 συνολικά χρυσά μετάλλια σε διαφορετικά αγωνίσματα, ξεπέρασε τα 9 της Νάντια Κομανέτσι και κατέχει πλέον το ρεκόρ στη διοργάνωση. Συνολικά, ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας έχει κατακτήσει 17 μετάλλια, αφού έχει ακόμη 5 ασημένια και 2 χάλκινα, ενώ έχει αναδειχθεί 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.