«Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο – Οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή

«Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο – Οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή
Πολίτες περπατούν στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα καταστήματα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων, Κυριακή 25 Απριλίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς σχολιάζει τα στοιχεία ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

«Παρά την υποτονική κίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, λόγω ακρίβειας, με τη σίτιση και τη στέγαση να απορροφούν το 35% του μέσου εισοδήματος των καταναλωτών, υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που προμηνύουν μια καλύτερη χρονιά για το λιανικό εμπόριο. Ευελπιστώ πως, το τρέχον έτος, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου θα κλείσει για την Περιφέρεια Αττικής με υψηλότερα ποσοστά από το περυσινό 7%, ώστε να διατηρηθεί η πρωτιά του 2023 και του 2024».

Αυτό σημείωσε ο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του λιανικού εμπορίου.

Σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής σημειώνει πως τα στοιχεία του 2023 ανέδειξαν «πρωταθλήτρια» την περιφέρεια Αττικής στον τζίρο του λιανικού εμπορίου, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε κύκλο εργασιών με 9,6%, ενώ την ακολουθεί η περιφέρεια Κρήτης με 7,2%. Επίσης, εμφάνισε και τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 με 5,2%, με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ακολουθεί με 4%, ενώ καταγράφηκε και η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ατομική κατανάλωση το 2023, σε σχέση με το 2022, με 10,1% με την περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ακολουθεί με 7,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας ανήλθε πέρυσι σε 68,14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με πρόπερσι, όπου είχε διαμορφωθεί σε 63,7 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 23,5 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 18,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 17,52 δισ. ευρώ και μείωση 0,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 18,18 δισ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών, τον Δεκέμβριο 2023, ανήλθε σε 4,02 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,2%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 3,9 δισ. ευρώ και αύξηση 8,5%, σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023, που είχε διαμορφωθεί σε 3,71 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 10,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 10,48 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 5,06 δισ. ευρώ.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πέντε κλάδοι

Οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον ετήσιο κύκλο εργασιών, το 2023 στο λιανικό εμπόριο, είναι τα ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό με 27,1%, πρατήρια καυσίμων με 11,6%, πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών οχημάτων με 11,6%, φαρμακεία με 6,5%, καταστήματα ενδυμάτων με 5,1%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2023, σε σχέση με το 2022, είναι η πώληση αυτοκινήτων με 28% και το εμπόριο παιχνιδιών με 26,8%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το 2023 σε σχέση με το 2022 είναι το εμπόριο καυσίμων κίνησης με 11,4% και το εμπόριο καινούργιων ειδών με 5,7%.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες των Εμπορικών Συλλόγων της Αττικής, οι πωλήσεις των χειμερινών εκπτώσεων το 2024 κινήθηκαν υποτονικά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και σε χαμηλότερα επίπεδα για το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Αναλυτικά, 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκαν πτωτικά, με την πλειονότητα να καταγράφει μείωση έως 20%. Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κινήθηκαν 2 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ 2 στις 10 κινήθηκαν ανοδικά. Οι αρχικές προσδοκίες της πλειονότητας των εμπόρων για τη συνολική πορεία των φετινών εκπτώσεων δεν επαληθεύτηκαν στην πορεία των πωλήσεων του πρώτου διμήνου και σε πολλούς κλάδους της λιανικής δεν κατέγραψαν, πέραν των πληθωριστικών ποσοστών, σημαντική ανοδική πορεία συγκριτικά με τον περυσινό αντίστοιχο τζίρο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε: «Η δύναμη των αριθμών στα στοιχεία που παρέθεσε η ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να αποδείξουν τη δυναμική, αλλά και την αντοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας Αττικής, σε μία χρονιά όπου το ενεργειακό και οι έξωθεν πληθωριστικές πιέσεις διατήρησαν ρευστό το οικονομικό σκηνικό. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρή φέτος και, μάλιστα, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα προβλέποντας ανάπτυξη σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025. Παρά την υποτονική κίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, λόγω ακρίβειας, με τη σίτιση και τη στέγαση να απορροφούν το 35% του μέσου εισοδήματος των καταναλωτών, υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που προμηνύουν μια καλύτερη χρονιά για το λιανικό εμπόριο. Ευελπιστώ πως, το τρέχον έτος, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου θα κλείσει για την περιφέρεια Αττικής με υψηλότερα ποσοστά από το περυσινό 7%, ώστε να διατηρηθεί η πρωτιά του 2023 και του 2024».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: