Πρωταθλητής σε πωλήσεις για ακόμη μια χρονιά o Όμιλος Zara

Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της χάρη στους γρήγορους χρόνους παραγωγής της.

H Inditex, η ιδιοκτήτρια εταιρία των καταστημάτων Zara, ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων πωλήσεις και κέρδη για το πρώτο εξάμηνο καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της χάρη στους γρήγορους χρόνους παραγωγής που της επιτρέπουν να προσαρμόζεται εύκολα στις μεταβολές του καιρού και τις νέες τάσεις της μόδας.

Τα τελευταία χρόνια, η Inditex ανακοινώνει σταθερά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από την άμεσα ανταγωνίστριά της, την H&M, χάρη στην ικανότητά της να στέλνει προϊόντα που αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας μέσα σε μερικές ημέρες από τη στιγμή που θα ραφτούν σε εργοστάσια κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και λιγότερο στην Ασία.

Κομμάτια, όπως λουλουδάτα φορέματα, ολόσωμες φόρμες και φαρδιά πουλόβερ, βοήθησαν να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 16% βάσει τοπικών συναλλαγματικών ισοτιμιών για το εξάμηνο έως τις 31 Ιουλίου. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8% στο 1,26 δισεκ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση κατά 7%.

Η Inditex, στην οποία ανήκουν και οι αλυσίδες Pull&Bear και Massimo Dutti, διατηρεί τις μονάδες παραγωγής κοντά στο κέντρο διανομής στη βόρεια Ισπανία. Αυτό επιτρέπει στις εταιρίες της να ανταποκρίνονται γρήγορα στις τάσεις της μόδας, ενισχύοντας την κερδοφορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Societe Generale, το 65% προϊόντων της Inditex προέρχεται από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ άλλες εταιρίες λιανεμπορίου παράγουν περίπου το 80% των προϊόντων τους στην Ασία.