Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων η Ελλάδα το 2016

Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων η Ελλάδα το 2016
Tourists stand beneath a Greek flag fluttering against the sun at the ancient Acropolis hill , in Athens, on Monday June 22, 2015. A top European Union official said that debt talks between Greece and its international creditors have made some progress but that a deal to avoid potential bankruptcy remains elusive. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η χώρα μας αναδεικνύεται πρώτη ανάμεσα σε 35 χώρες, σημειώνοντας άνοδο 2,2% στις αυξήσεις φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ. 

Έντονο προβληματισμό σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα έπρεπε να δημιουργούν τα ευρήματα της νέας έκθεσης του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης που κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση, ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ, στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ για το 2016, ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο.

Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.Φορολογικές επιβαρύνσεις όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή των επιβαρύνσεων, ενώ οι φόροι εισοδήματος παραμένουν χαμηλότεροι από τον μέσο όρο.Στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος), ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ), και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ).Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία, ενώ στο μέτωπο των έμμεσων φόρων η χώρα κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 35.