«Πρωταθλήτριες» οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις απολύσεις: 9 στις 10 έγιναν στην Ευρώπη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη περνά από μια μεγάλη δοκιμασία, και οι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους βρίσκονται εκεί.

Σχεδόν 60.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή του 2019 στον τραπεζικό κλάδο, και η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από σχεδόν εννέα στις δέκα από αυτές.

Αυτό διαπιστώνει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο συγκέντρωσε τα στοιχεία αυτά.

Από τις 58.200 απολύσεις που καταγράφονται σε τράπεζες από την αρχή του έτους, οι 52.424 προέρχονται από ευρωπαϊκές τράπεζες. Περίπου 2.500 απολύσεις έγιναν στη Βόρεια Αμερική και στη Μέση Ανατολή και περίπου 500 στην Ασία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η γερμανική Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε 4.300 νέες απολύσεις στο πλαίσιο προσπάθειας αναδιάρθρωσής της που έχει ξεκινήσει πριν από τρία έτη.

Τις περισσότερες απολύσεις, 18.000, έχει ανακοινώσει μακράν η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία επίσης προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τη δομή της τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κερδοφορία. Σημαντικές είναι οι απώλειες θέσεων εργασίας και στην Ισπανία, με τη Santander να έχει ανακοινώσει 5.400 απολύσεις και την Caixabank ακόμη 2.000. Καθόλου λίγες δεν είναι οι απολύσεις που έχουν ανακοινώσει βρετανικές τράπεζες, 4.000 η HSBC και 3.000 η Barclays.