«Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας η εσωτερική αγορά ενέργειας»

«Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας η εσωτερική αγορά ενέργειας»

Δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου.

«Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας θα αποτελέσει θεμελιώδη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε κοινοτική υποστήριξη για την κατασκευή διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις πηγές που βρίσκονται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (δηλαδή τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ), καθώς και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση των χερσαίων και θαλάσσιων ερευνών, καθώς και την αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη διαφοροποίηση των πηγών και τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις Gazprom – ΔΕΠΑ

Τέλος, σημείωσε ότι η θέσπιση νέων στόχων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να λάβει υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε κράτος- μέλος. «Ενδεχόμενοι αυστηρότεροι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν κάθε κράτος- μέλος σε διαφορετικό βαθμό», ανέφερε συγκεκριμένα ο υφυπουργός. «Από αυτή την άποψη ο διαμοιρασμός των βαρών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως μέρος του νέου πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και σε σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες. Η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία έχει θέσει ανόμοιες πιέσεις στις οικονομίες των διαφόρων κρατών-μελών θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος