Οι πρώτες θεαματικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες θεαματικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΟΛΠ, η μικρή ΔΕΗ, η ανάκληση απολύσεων, οι αλλαγές στην Παιδεία και η εξωτερική πολιτική.

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε την Τρίτη, σήμερα έγινε και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και πλέον όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες κινήσεις του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας, η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τέλος η σύγκρουση με το κατεστημένο. Πέρα όμως από τους βασικούς άξονες της νέας κυβέρνησης, ήδη κάποια στελέχη δείχνουν με δηλώσεις τους τις πρώτες τους σκέψεις.

Έτσι στις πρώτες ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η ανάκληση απολύσεων, το τέλος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, οι ανατροπές στην Παιδεία, η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της ΔΕΗ και η απόρριψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί πως η επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ανέφερε πως σταματούν οι περικοπές των συντάξεων και επανέρχεται το δώρο για τους συνταξιούχους.

Για την Παιδεία, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης δήλωσε πως θα καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου καθώς και η περίφημη τράπεζα θεμάτων, που γέμισε τις τσέπες των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, αφού αρκετοί μαθητές έμειναν μετεξεταστέοι το καλοκαίρι. Παράλληλα, θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι «αιώνιοι» φοιτητές.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για την ανάκληση των απολύσεων και τη ματαίωση του μέτρου της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα, λέγοντας: «Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ’ αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας ξεκαθάρισε πως «δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ». Είναι ενδεικτικό ότι μετά από αυτή τη δήλωση, υπήρξε επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τρίτης, πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, καθώς τα συμφέροντα και οι επενδύσεις της Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι πολλά.

Μιλώντας στo Mega το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ, θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικα.

«Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, υπενθύμισε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει και ότι στον προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται.

«Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα εσοδα τα πληρώνουμε ακριβά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε την άμεση έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους αναξιοπαθούντες. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης σε άλλη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.