Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Δεν αρκεί η απόφαση του Facebook να απαγορεύσει το ρατσιστικό περιεχόμενο

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Δεν αρκεί η απόφαση του Facebook να απαγορεύσει το ρατσιστικό περιεχόμενο
epa06908851 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China even though the company's website has blocked within the country since 2009. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενέργεια αυτή είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν χαιρέτισε την απόφαση του Facebook να απαγορεύσει κάθε έκφραση υποστήριξης ή εξύμνησης της λευκής υπεροχής στην πλατφόρμα του, όμως εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

Χθες, Τετάρτη, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν τόσο το Facebook όσο και το Instagram. Το Facebook, το Twitter και το YouTube δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις για να αφαιρέσουν το νεοναζιστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο από τις ιστοσελίδες τους. Ο δράστης του μακελειού στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μεταδώσει την πράξη του ζωντανά μέσω του Facebook.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να περιέχονται εξ αρχής στους κανονισμούς του Facebook για τη ρητορική μίσους», σχολίασε η Άρντερν. «Όμως είναι καλό που υπήρξε αυτή η διευκρίνιση μετά τις επιθέσεις στο Κράισττσερτς», πρόσθεσε. Ωστόσο η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός τόνισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το αν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους. «Υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από το Κράισττσερτς και δεν θέλουμε κανείς να χρειαστεί να τα ξαναμάθει ποτέ», κατέληξε η Άρντερν.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εξτρεμιστικού περιεχομένου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και γι’ αυτό χρειάζεται μια διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα. «Μπορούμε να προωθούμε σε τοπικό επίπεδο σωστή νομοθεσία, όμως αυτές οι πλατφόρμες είναι διεθνείς και πιστεύω ότι ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι απαντήσεις», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία αναφέρθηκε την Τρίτη στο ενδεχόμενο να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης σε στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, αν οι πλατφόρμες τους δεν αφαιρούν γρήγορα ακραίο περιεχόμενο. Εξάλλου, βάσει των νέων μέτρων που θα θέσει σε εφαρμογή το Facebook, οι χρήστες που αναζητούν περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται με τη «λευκή υπεροχή» θα παραπέμπονται στη σελίδα της οργάνωσης Life After Hate, η οποία βοηθά ανθρώπους να φύγουν από ομάδες που στηρίζουν το μίσος.

Δείτε ακόμη: Ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους λαμβάνει το Facebook