Πρωθυπουργός της Βρετανίας και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον – Υπόσχεται Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου

Πρωθυπουργός της Βρετανίας και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον – Υπόσχεται Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου
epa07735613 Boris Johnson leaves the Conservative Party headquarters after being announced as the new Conservative party leader at an event in central London 23 July 2019. Boris Johnson defeated Jeremy Hunt to become the new British Conservative party leader winning 92,153 votes to Jeremy Hunt's 46,656. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι και επισήμως από σήμερα το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε αυτήν την εντολή.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι όσοι στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας “θα χάσουν τα πάντα”.

“Εκείνοι που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή όμως”, δήλωσε στην πρώτη ομιλία του, έξω από τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. “Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο”, τόνισε.

“Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε”, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει “μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες”, αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη “για την αλλαγή που θέλω να δω”.

Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει “πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα”.

Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, “μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη”, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. “Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο”, τόνισε.

Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το “δίχτυ ασφαλείας” για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop. Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα (αμετάφραστο) λογοπαίγνιο με τη λέξη, είπε: “Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του”.

Στο πλήθος που περίμενε τον Τζόνσον να μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη του ομιλία, μετά την εντολή που του έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν και η σύντροφός του, η Κάρι Σίμοντς.

Η 31χρονη Σίμοντς έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αφότου οι γείτονές της κάλεσαν την αστυνομία, τον περασμένο μήνα, αφού άκουσαν έναν έντονο διαπληκτισμό από το σπίτι της. Ο Τζόνσον, 55 ετών, έχει ζητήσει διαζύγιο από την δεύτερη σύζυγό του και απέφυγε να σχολιάσει αν η σύντροφός του θα μείνει μαζί του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοίκια.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Ράαμπ υπήρξε υπουργός αρμόδιος για το Brexit αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι διαφωνώντας με τους χειρισμούς και τη συμφωνία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίτι Πατέλ, την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Η 47χρονη Πατέλ είναι ινδικής καταγωγής, γεννημένη στη Βρετανία. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Νοέμβριο του 2017, όταν έγινε γνωστό ότι είχε συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους εν αγνοία του Λονδίνου, κάτι που παραβίαζε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ μετακινείται στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του παραιτηθέντος Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Οι υπουργοί Άμυνας, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα το απόγευμα. Η υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα καθήκοντά της και δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. “Κατευθύνομαι στα έδρανα της βουλής απ’ όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου”, ανέφερε μέσω του Twitter η Μόρντοντ, η οποία είχε στηρίξει τον Τζέρεμι Χαντ στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Οι υπουργοί Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και Εμπορίου Λίαμ Φομ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους. “Συγχαίρω θερμά τον Μπόρις Τζόνσον. Έχει το δικαίωμα να διορίσει μια νέα ομάδα για μια νέα πρωθυπουργία”, ανέφερε ο Κλαρκ, ένας από τους πιο φιλοευρωπαίους υπουργούς της Τερέζα Μέι. Ο Φοξ, επίσης εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, είπε ότι δεν θα παραμείνει πρωθυπουργός αλλά θα στηρίξει τον Τζόνσον ως απλός βουλευτής.

Τουσκ: “Ανυπομονώ να συναντηθούμε για να συζητήσουμε”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αναμένοντας να συζητήσουν “λεπτομερώς” τη συνεργασία τους. “Ανυπομονώ να συναντηθούμε για να συζητήσουμε –με λεπτομέρειες– τη συνεργασία μας” ανέφερε στη λακωνική επιστολή του ο Τουσκ που ξεκινά με την προσφώνηση “Αγαπητέ κ. Τζόνσον, αγαπητέ Μπόρις”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο θεσμός εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις και θέτει τις κόκκινες γραμμές στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στον επικεφαλής των διαπραγματευτών για το Brexit τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, που δεν διστάζει να εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν διαρωτήθηκε με τι μοιάζει “η ιδιαίτερη θέση στην κόλαση” που περιμένει “εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς καν να έχουν ένα προσχέδιο για να το υλοποιήσουν με ασφάλεια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters