Η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος της Deloitte μιλάει στο Fortune

Η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος της Deloitte μιλάει στο Fortune

Η Κάθι Ένγκελμπερτ είναι η πρώτη γυναίκα CEO μιας από τις «τέσσερις μεγάλες» εταιρείες επαγγελματικών και λογιστικών υπηρεσιών στον κόσμο.

της Κάρολιν Φέρτσαϊλντ

Το Fortune φρόντισε να μάθει από «πρώτο χέρι» τα μελλοντικά σχέδια της νέας διευθύνουσας συμβούλου της Deloitte, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς είναι να είσαι ο πρώτος που πετυχαίνει κάτι;

Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας και ένα κατόρθωμα για μένα. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που συνέβη, στο βαθμό που μπορώ να αποτελέσω παράδειγμα προς μίμηση για μια ευρεία γκάμα ηγετών. Και βέβαια, η επιλογή μου στη θέση αυτή συνιστά χειροπιαστή απόδειξη της πίστης της Deloitte στην ανάγκη προώθησης των γυναικών. Έχω λάβει τόσα πολλά email σήμερα από γυναίκες – και άνδρες – που πιστεύουν πραγματικά ότι έχουμε μια κουλτούρα εναντίον των διακρίσεων, όπως αποδεικνύει η εκλογή μου.

Γιατί είναι σημαντικό για γυναίκες που εργάζονται στα κατώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας να βλέπουν ηγέτιδες σαν κι εσάς στην κορυφή;

Οι γυναίκες και τα μέλη μειονοτήτων αποτελούν το 66% των νέων μας προσλήψεων, άρα είναι σαφές ότι θέλουμε η κουλτούρα μας να τις οδηγεί σε ηγετικές θέσεις και να διαδεχθούν μελλοντικά τους τωρινούς ηγέτες. Οι γυναίκες και οι μειονότητες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του μέλλοντός μας. Το βλέπω και στους πελάτες μας εξίσου: Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια και σε ανώτερες θέσεις στελεχών. Ξέρω φυσικά ότι ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαι πραγματικά αισιόδοξη.

Τι έχει κάνει η Deloitte για να εξασφαλίσει την ύπαρξη μιας κουλτούρας ένταξης;

Πάντα επιδιώκουμε να επιλέγουμε τον καλύτερο ή την καλύτερη, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εθνικότητα. Αυτό που εξασφαλίζει την ουσιαστική προώθηση των γυναικών και των μειονοτήτων είναι η υποστήριξη. Και αυτή είναι η κουλτούρα της Deloitte: να εξασφαλίζεται η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων μας.

Βρεθήκατε στη Deloitte το 1986. Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχετε παρατηρήσει στην εταιρεία;

Οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητές έχουν αλλάξει επειδή έχουν αλλάξει και οι πελάτες μας. Πρέπει να συμβαδίζουμε με το πώς έχουν εξελιχθεί κι αυτοί. Προέρχομαι από οικογένεια με οχτώ παιδιά. Έχω πέντε αδερφούς και πήγα σε πανεπιστήμιο που κυριαρχείτο από άντρες. Το λογιστικό επάγγελμα τότε, το 1986, κυριαρχείτο επίσης από άντρες. Όσο το σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πραγματικά και οι γυναίκες καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες ηγετικές θέσεις. Και είμαι περήφανη γι’ αυτό.

Αν θα μπορούσατε να κάνετε μία μόνο ερώτηση σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο της εταιρείας, ποια θα ήταν αυτή;

Θα ήθελα να τον ρωτήσω πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθεί η λίστα Fortune 500 σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα. Η αγαπημένη μου ερώτηση αφορά το ρυθμό της αλλαγής· μου αρέσει να ρωτάω τους ανθρώπους προς ποια κατεύθυνση θα πορευθεί ο κλάδος τους στο μέλλον.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που λάβατε ποτέ;

Να αναλαμβάνω ρίσκα στην καριέρα μου και να κάνω και κάποια διαφορετικά πράγματα. Δεν θα ήμουν CEO σήμερα αν δεν είχα κάνει διάφορα για να χτίσω τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μου· για να γίνεις ηγέτης, χρειάζεσαι μια ποικιλία εμπειριών. Άρα, όσοι μου είπαν, «Μην κάθεσαι ακίνητη, πάρε ρίσκα, ανέλαβε νέες ευθύνες, εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες», είχαν απόλυτο δίκιο.