Πρώτη η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αφίξεις Ιουλίου- Αυγούστου

Πρώτη η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αφίξεις Ιουλίου- Αυγούστου
Ένας άντρας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατάει μπροστά από τον πίνακα ανακοινώσεων πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στα Σπάτα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Άνοιξαν, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο 86% των αφίξεων του 2019 η επίδοση της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα του ForwardKeys - Στο 40% του 2019 οι επιδόσεις των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Κορυφαία θέση στην κατάταξη της πλατφόρμας αεροπορικών κρατήσεων ForwardKeys κατέχει η Ελλάδα ως προς τις κρατήσεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση οδήγησε σε σημαντική αύξηση που κάλυψε το 86% των αφίξεων του 2019. Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία εάν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά, τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη δεν φτάνουν το 40% του 2019, αν και οι επιδόσεις της αγοράς είναι καλύτερες από πέρυσι.

Η έρευνα του ForwardKeys αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν το 39,9% των επιπέδων που καταγράφονταν πριν από την πανδημία. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, οπότε το ποσοστό ήταν στο 26,6%, σε μια περίοδο που η πανδημία της νόσου Covid-19 προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί.

Ωστόσο, η εικόνα είναι μικτή, με ορισμένους προορισμούς να φέρνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλους ενώ καταγράφεται επιβράδυνση των κρατήσεων στο σύνολο των εξεταζόμενων αγορών προς το τέλος της θερινής περιόδου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά χώρα, η Ελλάδα ήταν η κορυφαία επιτυγχάνοντας το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019. Ακολούθησε η Κύπρος, η οποία πέτυχε 64,5%, η Τουρκία, με 62% και η Ισλανδία, με 61,8%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της μελέτης, η Ελλάδα και η Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ότι θα δέχονταν επισκέπτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή/και θα μπορούσαν να δείξουν αρνητικό τεστ PCR ή/και αποδεικτικό νόσησης και ανάρρωσης από τη νόσο Covid-19.

Οι χώρες που πήγαν χειρότερα ήταν εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό μακρινών αποστάσεων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και εκείνες που επέβαλαν τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρέμεινε στο τέλος της κατάταξης (συνολικά 20 χωρών) επιτυγχάνοντας μόλις το 14,3% των επιπέδων των αφίξεων του 2019. Αξιολογώντας τις αφίξεις ανά πόλη, πρώτη στην κατάταξη είναι η Πάλμα με 71,5% και ακολούθησε η Αθήνα με 70,2%. Άλλες μεγάλες πόλεις που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Κωνσταντινούπολη (56,5%), η Λισαβόνα (43,5%), η Μαδρίτη (42,4%), το Παρίσι (31,2%), η Βαρκελώνη (31,1%), το Άμστερνταμ (30,7%) και η Ρώμη (24,2%).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στους προορισμούς αναψυχής ηγείται το Ηράκλειο (105,6%) και η Αττάλεια (100,5%) που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 5,8% και 0,5% αντίστοιχα. Ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 98,3%, η Ίμπιζα, με 91,8%, η Λάρνακα, με 73,7%, η Πάλμα, με 72,5% και η Αθήνα με 70,2%.