Πρώτη παρέμβαση Κίνας μέσω Μεξικού μετά τις νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ

Πρώτη παρέμβαση Κίνας μέσω Μεξικού μετά τις νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο έλαβε επίσημη διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις του με το Μεξικό δεν πρόκειται να αλλάξουν.

 

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Λουΐς Βιδεγαράι διαβεβαίωσε σήμερα σε τηλεφωνική επαφή τους τον Κινέζο ομόλογό του πως η νέα εμπορική συμφωνία που συνήψε η χώρα του με τις ΗΠΑ και τον Καναδά δεν θα εμποδίσει τις οικονομικές σχέσεις της με άλλα κράτη, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην τριμερή τούτη συμφωνία, που αντικαθιστά τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA), προβλέπεται πως εάν ένα από τα μέρη συνάψει εμπορικές σχέσεις με άλλες «μη μέλη της αγοράς χώρες», όπως φερ’ ειπείν η Κίνα, τα άλλα δύο μπορούν μέσα σε ένα εξάμηνο να αποσυρθούν και να συμπήξουν δικό τους διμερές σύμφωνο. Ο μηχανισμός αυτός αποσκοπεί στην υλοποίηση των σχεδίων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απομονώσει οικονομικά την Κίνα και του δίνει δικαίωμα βέτο σε όποια διμερή σχέση επιχειρήσουν να συστήσουν με το Πεκίνο το Μεξικό και ο Καναδάς.

Ο Βιδεγαράι, που δεν αποσαφήνισε εάν το Μεξικό θα επιδιώξει μία τέτοια διμερή συμφωνία με το Πεκίνο, τόνισε στον ομόλογό του Ουάνγκ Γι, πως «καμμία από τις πρόνοιες της νέας συνθήκης (USMCA) συνιστά εμπόδιο για διμερείς σχέσεις, ή οικονομικές ανταλλαγές που το Μεξικό, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να διατηρεί με άλλα έθνη».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, φέρεται ο Γουάνγκ να χαρακτηρίζει την Κίνα και το Μεξικό «πλήρως στρατηγικούς εταίρους» και υπογραμμίζει πως αμφότερες οι χώρες υποστηρίζουν, κατανοούν και εμπιστεύονται η μία την άλλη στα μεγάλα θέματα.

«Κάθε διμερής, ή και πολυμερής, συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο δεν θα πρέπει να στρέφεται εναντίον τρίτων μερών, να μην περιορίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των άλλων μελών της, ενώ επιπλέον δεν θα πρέπει να κάνουν αποκλεισμούς», ανέφερε ο Γουάνγκ σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση.

Τόσο η Κίνα, όσο και το Μεξικό είναι αναδυόμενες οικονομίς και θα πρέπει να υποστηρίζουν την πολυμέρεια και το ελεύθερο σύστημα εμπορίου, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουΐλμπερ Ρος αποκάλεσε τον όρο αυτό στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό «θανατηφόρο χάπι», το οποίο θα πρέπει να αναπαραχθεί.