Η πρώτη πολυκατοικία για άστεγους είναι πραγματικότητα

Η πρώτη πολυκατοικία για άστεγους είναι πραγματικότητα

Το κτίριο φάντασμα της οδού Μπουμπουλίνας μετατρέπεται σε χώρο στέγασης άστεγων συμπολιτών μας.

Άστεγος -η -ο : για κπ. που δεν έχει στέγη, κατοικία, που ζει σε πρόχειρα καταλύματα: οικογένειες που έμειναν άστεγες εξαιτίας των σεισμών. || που δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία: Θα δοθούν δάνεια σε άστεγους εργατοϋπαλλήλους. || (ως ουσ.) ο άστεγος . 

Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης θα σας δείξει τη πραγματική εικόνα της κρίσης του 2013. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Κάποτε όταν τα φώτα της πόλης έσβηναν, οι άστεγοι ξάπλωναν μπροστά από τις βιτρίνες. Τώρα είναι δίπλα μας, είναι μπροστά από το καφέ που σταματάς πριν πας στη δουλειά σου, στο πεζούλι του εστιατορίου που θα πας το Σαββατόβραδο, στην έξοδο από το μετρό.

Οι άστεγοι σήμερα ξεπερνούν τους 30.000 ανά την Ελλάδα, με περισσότερους από τους 10.000 να βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο και να διανυκτερεύουν σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους. Συμπολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας» κατοικούν, πλέον, στους δρόμους της πόλεις, αφού τα χρέη, τα δάνεια, η ανεργία, η κατάσχεση σπιτιών τους στέρησε αυτό που για άλλους είναι δεδομένο – τη στέγη. Το φαινόμενο έχει γίνει ευρύτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο, καθώς τα νούμερα των άστεγων συμπολιτών μας αυξάνονται με δραματικά ταχύ ρυθμό, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων αστέγων ξεπερνά σήμερα το 85%.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδικούς χώρους στέγασης για όσους από τους συμπολίτες μας το είχαν ανάγκη (Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας -στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας, Λέσχη Φιλίας- στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα, Λέσχη Φιλίας -στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης, Γυμναστήριο Ρουφ- Πειραιώς και Εχελιδών 69), οι οποίοι συχνά, όμως, ήταν ανεπαρκείς.

αστεγος 2
Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Γεράζη

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Ανθρώπινοι Άνθρωποι παίρνει δραστικά μέτρα για τη καταπολέμηση του φαινομένου, αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένα κτήρια και μετατρέποντας τα σε… ξενοδοχεία. Τα μέλη της ΜΚΟ με τη βοήθεια πολιτών ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του εγκαταλελειμμένου  6όροφου κτηρίου στην οδό Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας.

Το ίδρυμα θα λαμβάνει ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ τα μηνιαία έξοδα θα τα αναλάβει ο ίδιος ο δήμος. Η πολυκατοικία διαθέτει έξι διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 70 άτομα. Στο ισόγειο, επίσης,  έχει προβλεφθεί η δημιουργία βιβλιοθήκης, μαγειρείου και  κοινόχρηστο σαλονιού, ενώ οι «ένοικοι» θα επιλέγονται – δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να είναι καταγραμμένοι ως άστεγοι στα μητρώα του δήμου.

Η δράση αυτή έχει ως κύριο στόχο την επανένταξη των άστεγων κατοίκων στη κοινωνία, γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και προγράμματα ανεύρεσης εργασίας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι Ανθρώπινοι Άνθρωποι καλούν όχι μόνο τους κατοίκους να συνδράμουν με προσφορές, εθελοντική εργασία ή ακόμα και με την ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, αλλά και οργανισμούς και εταιρείες, ώστε να καλυφθεί η φαρμακευτική παροχή.

Ο οργανισμός σε συνεργασία με τους δήμους αναλαμβάνουν δωρεάν την επισκευή, συντήρηση, αλλά και την αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ για το χρονικό διάστημα της «ενοικίασης» κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται, γι αυτό όσοι έχετε ξενοίκιαστα σπίτια ξανασκεφτείτε το!

*Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Γεράζη