Πρώτη προσέγγιση μέσω τραπεζών;

Πρώτη προσέγγιση μέσω τραπεζών;

Οι επαφές της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, η συμφωνία – «γέφυρα» που πρέπει να επιτευχθεί και η μάχη των εντυπώσεων.

Οι πρώτες ανησυχίες των αγορών αρχίζουν και κάμπτονται μετά τις διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε κρατικοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η επιλογή της νέας διοίκησης της Eurobank έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους ξένους επενδυτές και άνοδο πάνω από 14% στη μετοχή της. Αντί των κομματικών στελεχών, κάτι που όλοι φοβόντουσαν, επελέγησαν δύο έμπειρα τραπεζικά στελέχη, με προηγούμενη θητεία στην τράπεζα, όπως ο Νίκος Καραμούζης και ο Φωκίων Καραβίας.

Αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα: οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν την έκδοση εντόκων γραμματίων, που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο για την Τετάρτη και, μάλιστα, θα καλύψουν και το μερίδιο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται πως θα επιλέξουν και σε αυτήν την έκδοση την αποχή, φοβούμενοι το ρίσκο της χώρας.

Το μήνυμα μετέφερε και ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης στα στελέχη του City στο Λονδίνο. Όχι σε κρατικοποιήσεις τραπεζών -ναι σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με διαφορετικά κριτήρια.

Ωστόσο, παρά την προθυμία των τραπεζών, το κλειδί βρίσκεται στη γρήγορη συμφωνία-γέφυρα με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ απειλεί με «ξαφνικό θάνατο». Παρά τα πρώτα θερμά λόγια των Ευρωπαίων και την αναγνώριση ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να αλλάξει, ήρθαν τα απανωτά «nein» της Γερμανίας. Όχι σε αλλαγή ή κατάργηση της Τρόικας, όχι σε μονομερείς ενέργειες, όχι σε «εύκολες» συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα.

«Θα συζητήσουμε σκληρά» ήταν το μήνυμα της εκπροσώπου της κυρίας Μέρκελ, πριν ακόμη απαντήσει για το πότε θα συναντηθεί η καγκελάριος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ακόμη και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τ. Όσμπορν, έσπευσε να προειδοποιήσει τον Έλληνα ομόλογό του να δείξει υπευθυνότητα, ζητώντας, όμως και από τους Ευρωπαίους να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής, βάζοντας…περισσότερη ανάπτυξη!

Οι αντιρρήσεις και τα όχι των Ισπανών έχουν άλλη εξήγηση: δε θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν «πάτημα» για δικαίωση των θέσεων Τσίπρα, άρα και των Podemos, που δείχνουν να «καλπάζουν» προς την εξουσία.

Με τον τρόπο αυτό, όμως δημιουργείται ήδη το πρώτο ρήγμα στο μέτωπο του Νότου, που επιχειρεί να στήσει η Ελλάδα.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, κανένα συμπέρασμα όμως δεν μπορεί να εξαχθεί πριν ανοίξει τα χαρτιά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Μέχρι τότε, μπορούμε να πούμε πως, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, η κυβέρνηση έχει κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων…

Διαβάστε ακόμη: 

Περί κωλοτούμπας…