Πρώτοι στην ανεργία στην E.E. και τον Ιούνιο

Πρώτοι στην ανεργία στην E.E. και τον Ιούνιο

Η ανεργία παραμένει η σημαντικότερη κοινωνική και πολιτική πρόκληση για την ευρωζώνη.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat δεν επέφεραν κάποια αλλαγή στον ευρωπαϊκό δείκτη της ανεργίας: με την ανεργία στο 26,9% (στοιχεία Απριλίου 2013), η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα «θλιβερό» προβάδισμα, έναντι της Ισπανίας όπου υπάρχουν σημάδια αναστροφής της ανοδικής πορείας της ανεργίας, η οποία διαμορφώθηκε στο 26,3% (στοιχεία Ιουνίου).

Η ανεργία στην ευρωζώνη σημείωσε μικρή πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, και διαμορφώθηκε στο 12,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 19,26 εκατ. ανέργους. Οι άνεργοι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,42 εκατομμύρια, με τον δείκτη να βρίσκεται στο 10,9%.

Τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν σαφή ένδειξη πως η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική και πολιτική πρόκληση για την Ε.Ε.

Τα «κρυφά» μέτρα του νέου Μνημονίου

Η χώρα μας διατηρεί επίσης τα πρωτεία στην ανεργία στους νέους, με 58,7% -σχεδόν 6 στους 10 νέους δηλαδή- έναντι 23,9% στην ευρωζώνη.

Στην Ιταλία, όπως και στην Ισπανία, οι δείκτες σημείωσαν μικρή πτώση 0,1% σε σχέση με τον Μάιο, πέφτοντας στο 12,1%.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. εμφανίζουν η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, με τους δείκτες να μένουν κοντά στο 5%.