«Προτιμάμε τη Δανία από τις ΗΠΑ» – Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας

«Προτιμάμε τη Δανία από τις ΗΠΑ» – Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας
Chairman of Naalakkersuisut, Greenland, Jens-Frederik Nielsen and Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen make a statement on the current situation at a press conference in the Mirror Hall at the Prime Minister's Office in Copenhagen, Tuesday, January 13, 2026. (Photo: Liselotte Sabroe/Scanpix 2026) (Photo by LISELOTTE SABROE / Ritzau Scanpix via AFP) Photo: AFP
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς Φρέντερικ Νίλσεν ξεκαθάρισε ότι η χώρα «δεν είναι προς πώληση» και προτιμά να παραμείνει εντός του βασιλείου της Δανίας, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο ελέγχου ή ενσωμάτωσης στις ΗΠΑ.
  • Σαφές μήνυμα κυριαρχίας: Η Γροιλανδία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε να ελέγχεται από τις ΗΠΑ ούτε να γίνει μέρος τους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της στο βασίλειο της Δανίας.

  • Ενιαίο μέτωπο Νουούκ–Κοπεγχάγης: Ο Νίλσεν εμφανίστηκε μαζί με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν, υπογραμμίζοντας την πολιτική ενότητα απέναντι στις πιέσεις.

  • Προειδοποίηση για κλιμάκωση: Η Φρεντέρικσεν παραδέχθηκε ότι η Δανία δέχεται «απαράδεκτες πιέσεις» από στενό σύμμαχο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά», σκιαγραφώντας μια πιο τεταμένη φάση στις διατλαντικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς Φρέντερικ Νίλσεν επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα δεν είναι προς πώληση.

«Προτιμάμε τη Δανία από τις ΗΠΑ» τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Νίλσεν, λέγοντας ότι η Γροιλανδία δεν θέλει να ελέγχεται από τις ΗΠΑ ούτε να είναι μέρος τους.

«Παραμένουμε ενωμένοι εντός του βασιλείου της Δανίας» πρόσθεσε ο Νίσλεν σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Φρεντέρικσεν ανέφερε από την πλευρά της ότι δεν είναι εύκολο για τη Δανία να υψώνει το ανάστημά της ενάντια στις απαράδεκτες πιέσεις που δέχεται από έναν από τους πιο στενούς συμμάχους της.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας, προειδοποίησε η Φρεντέρικσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: