Προτίμηση στους άνδρες εμφανίζει η μετάλλαξη Δέλτα ενώ εντείνεται η ανησυχία στην Αγγλία

Προτίμηση στους άνδρες εμφανίζει η μετάλλαξη Δέλτα ενώ εντείνεται η ανησυχία στην Αγγλία
Pedestrians walk on Oxford street in central London on July 19, 2021 as coronavirus restrictions are lifted. - England lifts virtually all of its coronavirus restrictions today, setting it at odds with the three other nations of the United Kingdom and sparking concern among scientists. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Για τους Άγγλους, η 19η Ιουλίου σηματοδότησε ένα είδος Ημέρας της Ανεξαρτησίας έναντι του COVID-19, καθώς οι περιορισμοί κατά το lockdown των περασμένων μηνών άρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Και όμως για να δούμε πώς η επιδημία συνεχίζει να διαιρεί τη χώρα, αρκεί να κοιτάξει κανείς τις αναρτήσεις στο Twitter. Hashtags όπως «Ημέρα της Ελευθερίας», «Νησί της Πανούκλας» και «Η Κάθαρση» χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί τέτοια ανάμεικτα συναισθήματα;

Η χώρα καυχιέται ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Έχει επίσης έναν από τους υψηλότερους αριθμούς ενεργών κρουσμάτων COVID-19 στον κόσμο – και το τελευταίο κύμα χτυπά ιδιαίτερα τους νέους και τους άνδρες.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι άνδρες αποτελούσαν το 55% των θανάτων από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της χώρας. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι άνδρες αποτελούσαν το 70% όλων των θανάτων από COVID-19.

Τα κρούσματα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά σε άντρες ηλικίας 15 έως 40 ετών τις τελευταίες εβδομάδες – την πρώτη φορά που υπήρξε «αξιοσημείωτη διάκριση φύλου» στην ασθένεια, ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα προς τους επενδυτές τη Δευτέρα το πρωί.

Η επενδυτική τράπεζα εξέφρασε τον μεγάλο φόβο ότι η Ευρώπη μπορεί να εμφανίσει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδόσφαιρου. Ο διαχωρισμός των φύλων, έγραψαν οι αναλυτές της Deutsche Bank, «υπονοεί έντονα τον αντίκτυπο που είχε το γεγονός ότι εκατομμύρια οπαδοί του ποδοσφαίρου παρακολούθησαν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδόσφαιρου».

Ο μεγάλος ένοχος είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και παγκοσμίως. Η Βρετανία έγινε νέο επίκεντρο της νόσου, καταγράφοντας 54.600 καθημερινά νέα κρούσματα το Σάββατο.

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει επιβραδύνει το σχέδιο για επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Πλέον, η αντοχή της αγγλικής κοινωνίας θα δοκιμαστεί περαιτέρω καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει τα νυχτερινά κέντρα, τερματίζει τις απαιτήσεις για μάσκες προσώπου και μειώνει όλα τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους.

Υπήρξε μεγάλη αντίδραση στη χαλάρωση των μέτρων. Περισσότεροι από 1.200 επιστήμονες υπέγραψαν μια επιστολή στο περιοδικό The Lancet λέγοντας ότι το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την άρση των περισσότερων περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου είναι ένα «ανήθικο πείραμα» που αποτελεί σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: Fortune.com